flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Τριήμερες εκδηλώσεις ενόψει του 24ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Κιλκίς

 vaggelis kariotis
 Του Ευάγγελου Καρυώτη
Μέλος Επιτροπής Νεολαίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: «Τριήμερες εκδηλώσεις ενόψει του 24ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου  Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Κιλκίς»

 

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΟΡΙΩΝ

 

Εξέπληξε για άλλη μία φορά ευχάριστα,  η δυναμική του  24ου  Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε    στην  πόλη  του Κιλκίς  και  στο   Αμφιθέατρο  του 1ου ΕΠΑΛ, το  τριήμερο  27-28 και 29 Μαρτίου 2015 σε συνεργασία του οικοδεσπότη  Συλλόγου Σαρακατσαναίων του Νομού Κιλκίς «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με στίγμα: «Την βιωματική ενασχόληση των νέων με την παράδοση».

 

Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά παρευρέθησαν και τίμησαν την συμβολή των προκατόχων, αφήνοντας έξω την εσωστρέφεια.

 

Ο αριθμός των συμμετεχόντων συνέδρων και επισκεπτών, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί και με έντονη την παρουσία των νέων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

 

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων του Νομού Κιλκίς «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.  Πραγματοποιήθηκε δε, υπό την αιγίδα του Δήμου του Κιλκίς και την «Περιφερειακή Ενότητα του Νομού  Κιλκίς».

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 27/3/2015 στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ της πόλης,  στις 6.30μ.μ με την προσέλευση των συνέδρων και του κοινού. Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Θόδωρου Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος». Το βιβλίο εκδόθηκε από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» και παρουσιάστηκε με εξαιρετικό τρόπο  από τον Ομότιμο Καθηγητή της  Ιατρικής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ομοσπονδίας κ. Σκεύα  Αντώνιο. Πρόκειται για το πρώτο Σαρακατσάνικο βιβλίο που αναφέρεται στον ιδιαίτερο τρόπο εκμάθησης των γραμμάτων.

 

Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Κιλκίς  παρουσίασαν τα δρώμενα :

 

 • Τραγούδια του γάμου  (συμμετείχε η χορωδία του συλλόγου)
 • Ο Τσέλιγκας και οι 5 κόρες (παραμύθι)
 • Η προδοσία του Κατσαντώνη
 • Το προξενιό (μουραπάς)
 • Ο Καπετάν Κώστας Γαρέφης.

 

Η βραδιά  έκλεισε με το δείπνο υποδοχής στην αίθουσα «Κτήμα των ευχών» όπου πληθώρα εθελοντών  τραγουδιστών διασκέδασε τους προσκεκλημένους.

 

Το  Σάββατο 29 Μαρτίου έλαβε χώρα το 24ο  Οργανωτικό Συνέδριο στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ. Οι εισηγήσεις  ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, προσφέροντας πολλές ιδέες και καινοτόμες  προτάσεις ώστε να διατηρηθεί η Σαρακατσάνικη Παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό. Γεγονός ιδιαίτερης αξίας ήταν και ότι η πλειοψηφία των εισηγητών του συνεδρίου ήταν νέα παιδιά.  Ζωτικής σημασίας ήταν και οι προτάσεις  που τέθηκαν με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας των συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας. Άλλωστε κάθε Οργανωτικό Συνέδριο πρέπει να είναι μια αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων.

 

Τους συνέδρους καλωσόρισε  η πρόεδρος του Σ.Σ. Νομού Κιλκίς κα Αργυρώ Ντέντα η οποία τόνισε, ότι είναι πρόκληση για ένα σύλλογο και κορυφαία δράση του,  η διοργάνωση μιας εκδήλωσης, αυτού του επιπέδου, δίνοντας υπεραξία στα πολιτιστικά δρώμενα του  νομού.  Υπερτόνισε επίσης το σημαντικότατο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τον τόπο αλλά και για τον σύλλογο, εφόσον για πρώτη φορά διοργανώνεται στο Κιλκίς το Πανελλήνιο  Οργανωτικό Συνέδριο των Σαρακατσαναίων.

 

Ο πρόεδρος της Π.ΟΣ.Σ. κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και υπερθεμάτισε, πως με αυτό τον τρόπο αναδεικνύονται οι  αδυναμίες του Οργανωμένου Σαρακατσάνικου Πολιτιστικού Κινήματος.  Αναφέρθηκε επίσης, στην σπουδαιότητα των θεμάτων των εισηγητών,   λόγω  των  ερεθισμάτων,  που θα δοθούν ώστε  να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «θέλουμε να πατάμε γερά, να βλέπουμε μακριά, και να κοιτάμε ψηλά».   Δεν παρέλειψε επίσης να ενημερώσει  τους σύνεδρους για το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί στις 4 -5 -6 Μαρτίου 2016 στη πόλη της Λαμίας και με παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη της Στυλίδας.

 

Το Συνέδριο  χαιρέτισαν:

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κ. Κωνσταντίνος Μπαλέστραβο μεταφέροντας τους χαιρετισμούς των αδερφών Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας .

 

 • Η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης  κ. Μαρία Κόλια- Τσαρουχά  ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι αρωγός σε συλλογικές προσπάθειας διατήρησης αρχών και αξιών.
 • Ο Πρόεδρος του κόμματος «ΤΕΛΕΙΑ» καιΔήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος κατοικώντας σε μία περιοχή με πολλούς Σαρακατσαναίους και έχοντας πολλούς φίλους και συνεργάτες Σαρακατσαναίουςδεσμεύτηκεγιαβοήθεια-συνδιοργάνωση στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο. Ένας από αυτούς τους συνεργάτες που τον συνόδευε ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος και νυν Αντιδήμαρχος Στυλίδας κ. Ζαρογιάννης Νώντας.

 

 • Το Συνέδριο χαιρέτησε επίσης με τη σειρά του ο πρώην Υπουργός Ενέργειας και νυν Βουλευτής της Α΄ εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Καλαφάτης Σταύρος ο οποίος για άλλη μια φορά βρισκόταν δίπλα στην προσπάθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων και μας διαβεβαίωσε ο στέκεται και θα στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια μας.

 

 • Επίσης το Συνέδριο χαιρέτησε ο Σαρακατσάνος βουλευτής του Νομού Λάρισας κ. Κέλας Χρήστος, και παρευρέθηκε στο χώρο του Συνεδρίου και ο Σαρακατσάνος επίσης Βουλευτής Νομού Μαγνησίας κ. Μποκόρος Χρήστος. Επίσης και η πρώην βουλευτής Ν. Φθιώτιδας, Σαρακατσάνικης καταγωγής, κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου.
 • Ο Σαρακατσάνος Βουλευτής Νομού Κιλκίς και πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεωργαντάς Γεώργιος τόνισε ότι είναι δίπλα στα νέα παιδιά του Συλλόγου, στην προσπάθεια τους ώστε να διασώζεται, να αναδεικνύεται και να μεταλαμπαδεύεται στη νέα γενιά, ο λαϊκός πολιτισμός, που είναι πηγή ενέργειας.
 • ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Φθιώτιδας  κ. Καραΐσκος Ευθύμιος, εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη Κώστα, ο οποίος δήλωσε συστράτευση στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας για ένα επιτυχημένο Συνέδριο Παγκόσμιας Εμβέλειας στην Λαμία τον Μάρτιο του 2016.

 

Επίσης χαιρέτισαν το Συνέδριο:

 

 •  ο Γενικός Γραμματέας  του συλλόγου Σαρακατσαναίων Σκοπίων «το Χελιδόνι» κ. Κώτσος Χρήστος  και
 • ο Δήμαρχος Παιονίας Κιλκίς κ. Χρήστος  Γκουντενούδης.

 

Ο Σαρακατσάνος Πρύτανης του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων κ. Καψάλης Γεώργιος  έδωσε το πνεύμα του Επιστημονικού συνεδρίου ενώ ο Σαρακατσάνος Καθηγητής Πανεπιστημίου  Θράκης  κ. Σερμπέζης Βασίλειος  ενημέρωσε τους σύνεδρους για τους στόχους του 24ΟΥ  Επιστημονικού Συνεδρίου  όντας και οι δύο  μέλη  της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου.

 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας  κηρύσσοντας την έναρξη, ευχήθηκε στους οργανωτές καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

 

Οι Θεματικές Ενότητες  στις οποίες κινήθηκαν οι  εισηγητές  ήταν:

 

 • Οι Καινοτόμες Δράσεις από τους Συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ
 • Η Νεολαία και η Παράδοση
 • Ο Τρόπος Λειτουργίας των Συλλόγων και της Π.Ο.Σ.Σ

 

Όλες οι εισηγήσεις ήταν αξιόλογες και αφού αναγνώσθηκαν τα συμπεράσματα αυτών, έληξαν οι κύριες εργασίες του συνεδρίου.

 

Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε γλέντι στον ετήσιο χορό του Συλλόγου του Ν. Κιλκίς  στο χορευτικό κέντρο «ΘΕΑΤΡΟ».

 

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η 34η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Π.Ο.Σ.Σ με θέματα της  ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης.

 

Η Γενική Συνέλευση άρχισε με την ανάγνωση των συμπερασμάτων του 24ου Συνεδρίου από τον Γ. Γραμματέα της ΠΟΣΣ κ. Δερβίση Ανδρέα.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣ κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό όπου λεπτομερέστατα ανέλυσε όλα τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους. Ενώ η επικεφαλής της Επιτροπής Νεολαίας, κα Καρατάσου Ειρήνη παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό της Επιτροπής Νεολαίας συνεπικουρούμενη . από τον κ. Κώστα Κατσιούλα μέλος της Επιτροπής Νεολαίας.

 

Ο Ταμίας της ΠΟΣΣ κ. Καρυώτης Αθανάσιος αναφέρθηκε στον οικονομικό απολογισμό.

 

Αξιοσημείωτο ήταν το κλίμα νεωτερισμού, που ήταν διάχυτο κατά την διάρκεια της Συνέλευσης με τις νέες προτάσεις από τους αντιπροσώπους των συλλόγων αλλά και την διαρκή προσπάθεια του Δ.Σ  να αναβαθμίσει την Ομοσπονδία, γεγονός που έγινε εύκολα κατανοητό, μετά το Διοικητικό Απολογισμό που παρουσιάστηκε στην  Γενική Συνέλευση.

 

Αποφασίστηκε η στελέχωση  της  Επιστημονικής επιτροπής της ΠΟΣΣ από τους: κ. Κατσαρός  Νικόλαος,  κ.  Σκεύας Αντώνιος, κ. Σερμπέζης Βασίλειος, κ. Γεώργιος Καψάλης και κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη.

 

Επίσης ανατέθηκε στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου - Ξηρόμερου Νομού Ευρυτανίας με έδρα το Αγρίνιο η διοργάνωση του 25ου Οργανωτικό συνέδριο που θα γίνει τον Μάρτιο του 2017.

 

Τέλος έλαβε χώρα διάλογος μεταξύ των αντιπροσώπων όπου ακούστηκαν προτάσεις για την καλύτερη διεξαγωγή του Πανελληνίου Ανταμώματος. Οι προτάσεις ήταν όλες αξιόλογες και εισακούστηκαν από το ΔΣ της ΠΟΣΣ.  

 

Με το πέρας του Συνεδρίου  έγινε σε όλους  κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι,  αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνουν να μην λυγίζουν και  μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που αντιμετώπισαν   οι προγονοί τους  με αποτέλεσμα να γίνονται αποδοτικότεροι. 

 

Η δε αίσθηση της  φιλοξενίας του Συλλόγου του Ν. Κιλκίς  στους Συνέδρους και τους επισκέπτες, χαρακτηριστική της Σαρακατσάνικης  φυλής,  θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.e-sarakatsanos.gr

Επισυνάπτονται φωτογραφίες.

 

10425495_943390469045182_7737788680515803931_n.jpg10426196_943391552378407_3776865830984121781_n.jpg10426540_427578840752524_4880135942178925213_n.jpg11072937_821332507903515_815442204397244810_n.jpg11079221_942423322475230_1618640687_n.jpg11079346_942444812473081_440224938_n.jpg11091257_942422825808613_583604389_n.jpg11106505_942445319139697_201137366_n.jpg11106537_942444905806405_1790820555_n.jpg11110860_427578677419207_8813521276595452677_n.jpg