flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 2 ΜΑΙΟΥ 2015 ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

 KARIOTOU MARIA
 Της Μαρίας Καρυώτου
Μέλος Επιτροπής Νεολαίας

    Η είδηση  προέρχεται από το 24ο Παγκόσμιο Οργανωτικό Συνέδριο  Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που έγινε  27,28,29 Μαρτίου  2015 στην πόλη του Κιλκίς.

        Πρωτεργάτης  ο συμπολίτης μας κ.  Κων/νος  Μπομπότας, μετά από πολύμηνες προσπάθειες –διαβουλεύσεις ,σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) και τον Πρόεδρό της κ. Γεώργιο Μουτσιάνα.
     Το γεγονός, πέρα από πολιτιστική σημασία , αποκτά και σημαντικές ιστορικές, γεωγραφικές και κοινωνικές θετικές επιπτώσεις , αφού  επανέρχονται , ως επισκέπτες στα βοσκοτόπια μας  απόγονοι των τσελιγκάτων που μεγάλωσαν  στα  βουνά της περιοχής μας.
       Περισσότερα στο ρεπορτάζ που ακολουθεί:

        Από το βήμα  του  24ου Συνεδρίου των Σαρακατσαναίων ο συμπολίτης μας Κων/νος Μπομπότας  τόνισε την ανάγκη κάλυψης  του  πολιτιστικού-ιστορικού, γεωγραφικού, κοινωνικού και εθνικής σημασίας κενού, αφού πολλές χιλιάδες  Σαρακατσαναίων, ανέβαιναν από τα βάθη των αιώνων  στα βοσκοτόπια  της περιοχής μας ( Βόρας, Βαρνούς, Βέρνον, Τρικλάριον κλπ , και όλη τη λεκάνη των Πρεσπών και Κορεστείων,  μέχρι το Μαλιμάδι )και ξεχειμώνιαζαν  στα χειμαδιά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
      Είχαν από πολλά χρόνια τώρα  σταματήσει  τον νομαδικό ποιμενικό βίο, λόγω πολλών παραμέτρων, η βασικότερη από τις οποίες ήταν η αντικατάσταση του μαλλιού (ως μέσο ένδυσης και λοιπό  είδος οικιακής χρήσης) , από συνθετικά και βαμβακερά υφάσματα και ρούχα, που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί οριστικά η ελληνική νομαδική κτηνοτροφία.


       Στην  πάνω φωτο  ο  συμπολίτης μας Κων/νος Μπομπότας με  τον Γιώργο Παγώνη (ξάδελφο  από το γένος της γιαγιάς του.)
       Ας σημειωθεί ότι  στο Κιλκίς, όπως και στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής υπάρχουν πολλοί  με το επώνυμο Μπομπότας ( πχ : ο γνωστός κτηματομεσίτης Βασίλειος Μπομπότας ), όλοι  Κασσανδρινοί-Μακεδόνες Σαρακατσάνοι, γόνοι παλιών δημοτών  της Φλώρινας ( οι παλαιότεροι φλωρινιώτες ξέρουν τις 2 περιοχές με την προσωνυμία Μπομπότα Καλύβια).
       Από την περιοχή μας επίσης κατάγονται και πολλές επώνυμες σαρακατσάνικες  θεσσαλικές οικογένειες αλλά και οικογένειες που έχουν σκορπίσει στα 4 σημεία του ορίζοντα.
     Υπάρχει αδήρητη η κοινωνική, πέρα από όλες τις άλλες, ανάγκη, της ιστορικής συνέχειας  επανασύσφιξης των δεσμών των ανθρώπων που κατάγονται από την περιοχή μας και της  ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην πατρίδα μας, σε εποχές μάλιστα πολυποίκιλλης κρίσης.
 
     Στο παρόν  είναι σκόπιμο να  γίνει και  μια αντιστοίχηση με  ένα από τα κύρια θέματα   του 24ου Οργανωτικού Συνεδρίου των Απανταχού  Σαρακατσαναίων, το βιβλίο του Θεόδωρου Γιαννακού : «Ο Καλυβοδάσκαλος»


     Σαν αντιστοίχηση στην περιοχή μας , αναρτούμε φωτο (προερχόμενη από την οικογένεια του Σταύρου Καρατζίδη , από το αρχείο του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου),  όπου  μπροστά από το «δασκαλοκάλυβο»  στην περιοχή  Λάκκος Πισοδερίου (πάνω Μπομπότα Καλύβια) ο τότε πισοδερίτης δάσκαλος Αναστάσιος Καρατζίδης μαθαίνει γράμματα στα σαρακατσανόπουλα. ( πηγή: Λάζος ο Βουνίσιος)

 

p lonktykmhj67yuj


            Περισσότερα για την ιδρυτική εκδήλωση  στην πόλη μας την 2 και 3 Μαϊου 2015  θα δοθούν  στη δημοσιότητα, μαζί με το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης.