flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΒΑΣΙΛΟΚΛΟΥΡΑ- ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2015 «Διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την κοπή της πίτας των Σαρακατσαναίων στη Ξάνθη»

 vaggelis kariotis
 Του Ευάγγελου Καρυώτη
Μέλος Επιτροπής Νεολαίας

Ήταν μεγάλη η δυναμική των επισκεπτών και των συμμετεχόντων στην πόλη της Ξάνθης  το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου με σκοπό την κοπή της Σαρακατσάνικης πίτας: Βασιλόκλουρας- Μπουκβάλας.

 Οι  εκδηλώσεις  άρχισαν κατά την ημέρα του Σαββάτου (10/1/2015) στον χώρο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στο αείμνηστο Σαρακατσάνο τραγουδιστή Αναστάσιο Γιαρίμη.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κος Βασίλης Σερμπέζης όπου μέσα από ήχο,  εικόνα και λόγο, μας έδειξε ποιός ήταν ο Αναστάσιος  Γιαριμής,  πώς ξεκίνησε και τι ήταν αυτό που τον ώθησε να ασχοληθεί με το Σαρακατσάνικο τραγούδι αλλά και έδειξε πώς κατάφερε να επαναφέρει το γνήσιο Σαρακατσάνικο τραγούδι στις εκδηλώσεις των Σαρακατσάνων την δεκαετία του 1970 όπου αυτό  είχε αρχίσει να χάνεται.

Κατά την διάρκεια του αφιερώματος αποδόθηκε στο υιό του Αναστασίου Γιαρίμη, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κύριο Γεώργιο Μουτσιάνα, πάπυρος, με την απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας να  γίνει βράβευση  για τη προσφορά του στο Σαρακατσάνικο τραγούδι και στη διάδοση της Σαρακατσάνικης παράδοσης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου  σαρακατσάνικο γλέντι του συλλόγου Ν. Ξάνθης   στο Κέντρο «Πολιτεία»  με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

  Την Κυριακή (11/1/2015) το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο κλειστό Γυμναστήριο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ» της   πόλης.  Ξεκίνησε με την είσοδο των Συλλόγων Σαρακατσαναίων απ όλη την Ελλάδα, ευλογήθηκε από τους απεσταλμένους της τοπικής Εκκλησίας και προλογήθηκε από το Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ξάνθης " Λεπενιώτης" κ. Γιώργο Μπίκο.  Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Μουτσιάνας, όπου στην ομιλία του τόνισε, ότι η απόφαση που πάρθηκε πριν  2 χρόνια από τη Πανελλήνια Ομοσπονδία για τη κοπή της  πίτας των Σαρακατσαναίων, επικυρώθηκε από τη πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη πόλη του Αγρινίου και καθιερώθηκε με τη εκδήλωση στη πόλη της Ξάνθης. Έτσι ο θεσμός θα συνεχίσει και θα γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ελλάδος. Ίδη υπάρχει ενδιαφέρον από τους Συλλόγους Ν. Πιερίας και Ν. Ημαθίας.

 Ακολούθησαν τα έθιμα του δωδεκαημέρου και το δρώμενο της Βασιλόκλουρας-Μπουκβάλας όπου την όλη επιμέλεια και συντονισμό αλλά και παρουσίαση είχε ο καθηγητής Πανεπιστημίου και Σαρακατσάνος τραγουδιστής κ Βασίλης Σερμπέζης. Τα χορευτικά των Συλλόγων με περίσσεια χάρη χόρεψαν τους Σαρακατσάνικους χορούς  πλαισιωμένοι από καταξιωμένους  Σαρακατσάνους τραγουδιστές.

Στην συνέχεια ακολούθησε γλέντι  για το κοινό και τους  επίσημους  καλεσμένους.

Η φετινή εκδήλωση οργανώθηκε μετά από συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Συλλόγων Σαρακατσαναίων με τον τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων  Ν. Ξάνθης.

Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων μας, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας μας, αλλά με αφορμή την αναβίωση του εθίμου της «ΒΑΣΙΛΟΚΛΟΥΡΑΣ -ΜΠΟΥΚΒΑΛΑΣ»επιχείρησαν, και το επέτυχαν, να καθιερώσουν την εκδήλωση, ώστε να πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου σε διαφορετική περιοχή της χώρας, για το καλό του χρόνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  κ. Παυλίδης, ο Σαρακατσάνος Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Μωραΐτης, ο Βουλευτής Ν. Καβάλας κ. Κλειτσιώτης , ο Δήμαρχος Αμφίπολης κ. Μελίτος και εκπρόσωποι Συλλόγων Σαρακατσαναίων από όλη την χώρα.

Τους οποίους αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε δημόσια.

Με το πέρας της εκδήλωσης   έγινε σε όλους  κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι,  αναβαπτίζονται διαρκώς, με αποτέλεσμα να γίνονται ανθεκτικότεροι στις  σύγχρονες προκλήσεις   των καιρών μας.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…………………….