flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Οι επιφανείς Σαρακατσάνοι της Παιδείας...συναντιούνται

 

 

 vaggelis kariotis
 Του Ευάγγελου Καρυώτη
Μέλος Επιτροπής Νεολαίας

 Την έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε  Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση CEDEFOP.
Τον Υφυπουργό κ. Γεωργαντά υποδέχθηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Γεώργιος Δ. Καρατάσιος, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τα τρέχοντα θέματα της εκπαιδευτικής του περιφέρειας, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Υφυπουργός τόνισε τόσο στην άμεση ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας στα λειτουργικά θέματα της σχολικής καθημερινότητας και στη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, όσο και στην περαιτέρω προώθηση των δομών της διά βίου μάθησης, οι οποίες ήδη έχουν γίνει μέρος των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός είπε: «Τη σχολή γονέων, το κοινωνικό σχολείο, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα έχει αποδεχθεί ο κόσμος, τα έχει αποδεχθεί η κοινωνία και πιστεύω ότι η χρησιμότητά τους γίνεται ορατή όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Tο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διά βίου μάθηση δημιουργεί ένα πλουραλιστικό τοπίο πολλαπλών επιλογών για τους νέους ανθρώπους και για κάθε συμπολίτη μας. Επισκεπτόμενος, όμως, σήμερα την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θέλω να εστιάσω στη σπουδαιότητα όλων αυτών των θεσμών για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Το μέλημά μας είναι να προσφέρουμε στη νέα γενιά γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αναζητήσουν δυναμικά το μέλλον τους στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον. Στη σημερινή συνάντηση εργασίας που είχα με υψηλόβαθμα στελέχη στο CEDEFOP, συζητήσαμε εκτενώς για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,, πιστοποίησης προσόντων, κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων και κυρίως κινητικότητας των νέων ανθρώπων. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στις πολιτικές που αφορούν στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας, την αντιστοίχηση των προσόντων με την αγορά εργασίας και την κινητικότητα των νέων ανθρώπων. Αυτές τις δυνατότητες που έχουμε εξασφαλίσει μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος των νέων μας. Να της φέρουμε στα σχολεία, μέσα από δομές όπως τα ΚΕΣΥΠ, ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, οι βιωματικές δράσεις. Και χαίρομαι πραγματικά γιατί πληροφορούμαι ότι εσείς εδώ στη Θεσσαλονίκη, κύριε Περιφερειακέ Διευθυντά έχετε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς, τα προξενεία και κυρίως τις εκπαιδευτικές δομές της περιφέρειάς σας, προωθώντας συστηματικά τις προσπάθειές μας.».

10846490 902356296471474 1684914942578920526 n


Ο Υφυπουργός κ. Γεωργαντάς και ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Καρατάσιος εστίασαν, επίσης, σε λειτουργικά ζητήματα προτεραιότητας, όπως η άμεση κάλυψη έκτακτων κενών σε εκπαιδευτικούς, η ειδική αγωγή, η εφαρμογή του κοινωνικού σχολείου, η πορεία της αξιολόγησης, η εφαρμογή προγραμμάτων επιμόρφωσης, κά. «Είμαστε καθημερινά σε επαγρύπνηση», είπε ο κ. Καρατάσιος, «γιατί θεωρούμε ότι η ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των σχολείων μας είναι και η προϋπόθεση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος και της ποιότητας. Δουλεύουμε καθημερινά γι’ αυτόν το σκοπό».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στον τομέα της διά βίου μάθησης, με τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, την προώθηση των δομών τυπικής και άτυπης μάθησης μέσω των ΔΙΕΚ, την εφαρμογή προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και άλλων εκπαιδευτικών πολιτικών αιχμής, όπως ο θεσμός της μαθητείας και της πρακτικής. Την υποστήριξή του στη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει ο Υφυπουργός, ο κ. Γεωργαντάς, εξέφρασε ο Περιφερειακός Διευθυντής, κ. Καρατάσιος, λέγοντας: «Είναι υποχρέωση όλων μας, ο καθένας μας από τον θεσμικό του ρόλο, να ενισχύσουμε τους θεσμούς της διά βίου μάθησης, ώστε να πολλαπλασιάσουμε τις επιλογές που προσφέρουμε στα παιδιά και στους συμπολίτες μας για ουσιαστική μόρφωση, εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική σταδιοδρομία. Θέλουμε να τους προσφέρουμε πραγματικά εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις της εξαιρετικά ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, αλλά και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Υφυπουργός είχε, επίσης, την ευκαιρία να συνεργαστεί άμεσα με τα στελέχη εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας και να ενημερωθεί για το έργο των εποπτευόμενων φορέων ΠΕΚ, ΚΠΕ και ΚΕΔΔΥ.