flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. στις 27/08/2014

 

Συνεδρίαση της ΠΟΣΣ την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

 

 vaggelis kariotis
 Του Ευάγγελου Καρυώτη
Μέλος Επιτροπής Νεολαίας

 

Την Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 και ώρα 19:00 μμ, έλαβε χώρα στα γραφεία της Π.Ο.Σ.Σ. στη Θεσσαλονίκη διοικητικό συμβούλιο κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου κ. ΜουτσιάναΓεωργίου στα μέλη που απαρτίζουν το συμβούλιο. 

Η διάρκεια της συνεδριάσεως, λόγω των πολλών θεμάτων και της διεξοδικής συζήτησής τους ήταν πολύωρη.

Τα θέματα της ημερησίας διατάξεως που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν τα παρακάτω:
1. Ανάγνωση πρακτικών προηγούμενων συνεδριάσεων τα οποία υπογράφθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ.

2. Συντονισμός δράσης των μελών του Δ.Σ για την Φθινοπωρινή περίοδο. Προγραμματισμός και δράσεις για την Χειμερινή περίοδο.

3. Απολογισμός των περιφερειακών εκδηλώσεων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων καθώς και των Ανταμωμάτων που έλαβαν χώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς και  την άρτια αντιπροσώπευση της Ομοσπονδίας στο Αντάμωμα που θα διοργανώσει  η Ομοσπονδία Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας(Ο.Π.Ε.Σ.Σ.Β), το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στο ΣΛΙΒΕΝ της Βουλγαρίας.  

4. Τυχόν εκμετάλλευση του παραχωρηθέντος οικοπέδου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Αναζήτηση λύσεων και παρουσίαση προτάσεων για δημιουργία παραδοσιακού οικισμού(κονάκια-στάνες-μπατζαριά κτλ).

5.Ενημέρωση για την οργάνωση του Πανελλήνιου  Οργανωτικού Συνεδρίου των ΣυλλόγωνΣαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Κιλκίς  στις 28 και 29 Μαρτίου του 2015 και για την εκδήλωση Μπουκβάλα 2015 που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2015 στην Ξάνθη.  

6. Λειτουργία και οργάνωση του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Ομοσπονδίας-Χειμερινή έκδοση έντυπης εφημερίδας. Οργάνωση και βελτίωση της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ». Εμπλουτισμός και βελτίωση του site «www.e-sarakatsanos.gr» καθώς και της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης.

7. Εκτενής συζήτηση και προβληματισμοί για τους Σαρακατσαναίους που κατοικούν μόνιμα στη Βουλγαρία και στα Σκόπια, όσον αφορά τον κίνδυνο απαλοιφής των ελληνικών στοιχείων όπως είναι: η γλώσσα και τα έθιμα της γνήσιας ελληνικής φυλής μας.

8. Προσπάθεια συντονισμού  σύστασης των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας, Αμερικής και Αυστραλίας.  

Οι κυριότερες αποφάσεις είναι: 

  1. Η δημιουργία τράπεζας αίματος από την Π.Ο.Σ.Σ σε συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της.
  2. Έκδοση του  βιβλίου «Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ» του κυρίου Ιωάννη Κουτσοκώστα.
  3. Η πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης στα μέσα Νοεμβρίου στην Θεσσαλία σε συνεργασία με τους συλλόγους της περιοχής προς τιμήν του αποβιώσαντα εθελοντή της Ομοσπονδίας Σαρακατσάνο τραγουδιστή Κώστα Νάκα.
  4. Οι επιτόπου επισκέψεις του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. στο Κιλκίς και την Ξάνθη για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις του οργανωτικού συνεδρίου στο Κιλκίς και  την εκδήλωση της Μπουκβάλας 2015 στην Ξάνθη.
  5. Η ένταξη της Ομοσπονδίας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «άυλη πολιτιστική κληρονομιά  της UNESCO.
  6. Βελτίωση, αναβάθμιση και εμπλουτισμός του siteτης  Ομοσπονδίας, εμπλουτισμός της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με βιβλία Σαρακατσάνων συγγραφέων, αρτιότερη και τακτικότερη ενημέρωση  της ηλεκτρονικής έκδοσης της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ»
  7. Η  συνεχή όχληση σε συνεργασία με την αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ιωαννίνων, προς την Μητρόπολη Ιωαννίνων για την ανάδειξη των οστών του Κατσαντώνη. 

Τέλος αποφασίστηκε να οργανωθεί στις αρχές του 2016 το 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ. Για την επίτευξη του στόχου σαν αρχή θα γίνει τον Σεπτέμβριο  κοινή συνεδρίαση μεταξύ του Δ.Σ και της επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ στο Πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων, φιλοξενούμενοι από τον Σαρακατσάνο πρύτανη του πανεπιστημίου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής κύριο Γεώργιο Καψάλη.