flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

7ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΑ «ΧΕΙΜΑΔΙΑ»

 

7ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΑ «ΧΕΙΜΑΔΙΑ»

22 και 23 Αυγούστου 2014

 

 tzeni barka
 Της Τζένης Μπάρκα

  Πιστοί ήταν και φέτος οι Σαρακατσαναίοι και οι φίλοι της παράδοσης στο 7ο αντάμωμα στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα «Χειμαδιά», ένα αντάμωμα που αποτελεί πλέον θεσμό και σημείο αναφοράς στην περιοχή μας και τις εκδηλώσεις του Αυγούστου. Τις δυο ημέρες 22 και 23 Αυγούστου, η Σαρακατσάνικη Στάνη γέμισε ζωή και οι επισκέπτες γνώρισαν από κοντά πτυχές της ζωής των Σαρακατσαναίων, ήθη, έθιμα, μουσική και τραγούδια που χαρακτηρίζουν τη γνήσια σαρακατσάνικη παράδοση.

 

            Την Παρασκευή 22 Αυγούστου, μετά το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων και του κοινού από τον κ. Βασίλη Κήττα, το μικρό χορευτικό του Συλλόγου μας, με δάσκαλο στα πρώτα βήματα, το Χρήστο Γατσέλο, παρουσίασε παραδοσιακούς σαρακατσάνικους χορούς και τραγούδια. Ακολούθησε η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος, «Σαν μιλούν οι Σαρακατσαναίοι», από τους μαθητές Μιχάλη Γκλιάτη και Γιώργο Κατσάνο, μια δράση, άξια συγχαρητήριων, που πραγματοποιήθηκε χάρη στην αγάπη και το ζήλο των μαθητών και της καθηγήτριάς τους κας Ντίνας Παπιγκιώτη, την περασμένη σχολική χρονιά στο Γυμνασίου Λούρου. Ακολούθησε σαρακατσάνικο γλέντι.

 

            Το Σάββατο 23 Αυγούστου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν, με το καλωσόρισμα των επισκεπτών από τον πρόεδρο του Συλλόγου τον κ. Χρήστο Πάσχο και το χαιρετισμό του προέδρου της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γιώργου Μουτσιάνα.

 

            Οι διήμερες εκδηλώσεις στη Στάνη και τη φετινή χρονιά είχαν πλούσιο πρόγραμμα και προσέλκυσαν πλήθος επισκεπτών. Με την παρουσία του μας τίμησε τη φετινή χρονιά ο κ. Θεόδωρος Γιαννιώτης, πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ο οποίος ξεκίνησε και το χορό μας την Παρασκευή. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι είναι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι Συλλόγων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τον Έβρο, μέχρι την Πελοπόννησο, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσία τους και το δρόμο που έκαναν για να φτάσουν στη Στάνη μας. Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Συλλόγων της περιοχής.

 

            Ειδικότερη αναφορά έγινε φέτος στη σημασία που είχε ο ήχος και το είδος των κουδουνιών στα τσελιγκάτα των Σαρακατσαναίων. «Τα κουδούνια είναι το ξεκούρασμα του τσοπάνη. Η λαλιά τους είναι η μουσική του. Τους φθόγγους τους ξέρουν αμέσως να τους συνταιριάζουν οι Σαρακατσαναίοι. Να βροντάνε όλα τα κουδούνια τους στον ίδιο σκοπό. Να έρχεται η λαλιά τους, η μια ύστερα από τη άλλη. «Να έχουν και τη χαρά τους, να είναι λαγαριστά».Μουσική και χαρά είναι τα κουδούνια. Γι’ αυτό τα βουλώνουν όλα με χορτάρια, να μη λαλάει κανένα, σαν ξεψυχάει τσέλιγκας ή παλικάρι. Και σαν πεθάνει, βγάζουν για ένα χρόνο τα μεγάλα βαριοκούδουνα από τα γκιουσέμια, για να φανεί βαρύ το πένθος και στα κοπάδια. Την αναφορά συμπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο η έκθεση κουδουνιών στην είσοδο για το αλώνι, από τη Συλλογή του Θανάση Κατσαρού και το έντυπο υλικό στην αίθουσα της Στάνης.

 

            Ακολούθησε η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των φιλοξενούμενων Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ν. Δράμας, «το Τσελιγκάτο» και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους. Το χορό έκλεισε το μεγάλο τμήμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης, με δάσκαλο το Χρήστο Γατσέλο. Η βραδιά συνεχίστηκε μέχρι το πρωί, με τους Νίκο Γιαννακό και Κώστα Γαρέφη στο τραγούδι, τον ξεχωριστό Γρηγόρη Καψάλη και τον Αλέξανδρο Τσουμάνη στο κλαρίνο.

 

            Πρόθεση των μελών του Συλλόγου είναι τα ανταμώματα να είναι μια ευκαιρία για συζήτηση, ξαναζωντάνεμα των αναμνήσεων, σημείο συνάντησης και αφορμή για γλέντι. Αυτή την ευκαιρία είχαν όλοι όσοι κοντοστέκονταν στην είσοδο της Στάνης στην έκθεση της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου με τα γενεαλογικά δέντρα των Σαρακατσαναίων, ένα έργο στο οποίο έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και  πραγματικά τράβηξε το ενδιαφέρον όλων. Ανάλογη ήταν και η δουλεία που έχει γίνει από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Δράμας «Το Τσελιγκάτο», ο οποίος παρουσίασε φωτογραφίες και πλούσιο υλικό στις αίθουσες της Στάνης δίνοντας μια ξεχωριστή διάσταση στο χώρο.

 

            Θερμές ευχαριστίες εκφράζει ο Σύλλογος σε όλους όσους δούλεψαν αφιλοκερδώς πριν και κατά τη διάρκεια του ανταμώματος, στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία - Παράρτημα Πρέβεζας για το δανεισμό των standκαθώς και τη δημοσιογράφο κα Αθηνά Παππά, η οποία είναι κάθε χρόνο μαζί μας.

 

            Καλή αντάμωση να έχουμε όλοι στο 8ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «χειμαδιά»

στις 21 και 22 Αυγούστου 2015.

 

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg