flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Εκδήλωση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας για την Σαρακατσάνα

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ   ΣΥΛΛΟΓΟΥ   ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ   ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑ

 

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων  Θεσπρωτίας, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 16/10/13, στην αίθουσα τελετών του Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας, κατά γενική ομολογία, μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση προς τιμήν της Σαρακατσάνας.

Αρχικά, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Γιαννακού Άντα, με γνώση και καθαρή φωνή, έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά, στη σημασία της ανάγκης να διατηρήσουμε την παράδοση και να βρούμε μια ισορροπία στη ζωή. Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γιάννη Θεοχάρη, που τόνισε με έμφαση πως η Σαρακατσάνα ήταν μια αφανής ηρωίδα της καθημερινότητας.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο Σαρακατσάνο δήμαρχο κ. Γιώργο Κάτσινο, που υπογράμμισε ότι μπορεί η Σαρακατσάνα να ήταν  παραγκωνισμένη, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να αναδειχτούν οι πραγματικοί ρόλοι και η μεγάλη προσφορά της  στην κοινωνία, στη ζωή και στην παράδοση των Σαρακατσαναίων.

Ακολούθως,  πήρε το λόγο ο ομιλητής τής εκδήλωσης Γιώργος Κ. Καπρινιώτης, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Η ομιλία του ήταν διαρθρωμένη σε    δύο ενότητες.

     

Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Προσωπογραφία και προσφορά της Σαρακατσάνας», απαρτιζόταν από τρεις επιμέρους υποενότητες:

Στην 1η υποενότητα αναφέρθηκε στη Σαρακατσάνα ως κόρη, κατά τη νομαδική περίοδο των Σαρακατσάνων. Ακολούθησαν από δημοτικό συγκρότημα (ζυγιά), ύστερα από σύντομη κατατοπιστική εισαγωγή και απαγγελία –που πάντα προηγούνταν των δημοτικών τραγουδιών - από την παρουσιάστρια, τα δύο δημοτικά τραγούδια με τον τίτλο: «Η Γιούλα» και «Μάνα μου δεν με πάντρεψες». Στη συνέχεια ο ομιλητής προχώρησε στη 2η υποενότητα που είχε τον τίτλο: Η Σαρακατσάνα ως νύφη, παντρεμένη και μάνα. Εδώ, τεκμηριωμένα, με συγκεκριμένες αναφορές και παραδείγματα, παρουσιάστηκε η προσωπογραφία, τα χαρακτηριστικά και η προσφορά της Σαρακατσάνας. Ως διάλειμμα της ομιλίας ακούστηκαν δύο ακόμη δημοτικά τραγούδια: «Μη με μαλώνεις, μάνα μου» και «Καλά έκαμες νυφούλα μου κι ήρθες στο σπιτικό μας». Στην επόμενη 3η υποενότητα με τίτλο: Η Σαρακατσάνα ως γιαγιά, πεθερά και μάνα, ο ομιλητής σκιαγράφησε παραστατικά την εικόνα και την  προσφορά τής Σαρακατσάνας στην τρίτη ηλικία. Ως μια ακόμη παύση στο λόγο, ακολούθησαν τρία δημοτικά τραγούδια: «Ανάθεμά σας γηρατειά», «Να ’σαν τα νιάτα δυο βουλές» και «Πιδιά μ’, πήρι ου Χινόπουρους».

 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, «Η γέννα στη στράτα», παρότι ήταν η τελευταία, κράτησε αμείωτη την προσοχή του ακροατηρίου, γιατί, εκτός από τα προβλήματα, που αναφύονταν κατά τη γέννηση ενός μωρού, παρουσιάστηκαν δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις γέννας Σαρακατσάνων γυναικών, κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από τα βουνά στα χειμαδιά. Η δεύτερη, μάλιστα περίπτωση, ήταν ένας αυθεντικός διάλογος ανάμεσα σε μια Σαρακατσάνα, που γέννησε στη στράτα,  και στο γιο της. Εδώ συνέβη αυτό που λέγεται ότι, όταν τα δρώντα πρόσωπα μιλούν, οι άλλοι σωπαίνουν και ακούνε. Η εκδήλωση τελείωσε με τα τραγούδια «Σαρακατσάνα κάθεται σ’ ένα μαυρολιθάρι», «Σκάρος» και «τραγούδι αποχαιρετισμού».

 

Να αναφέρουμε ότι το δημοτικό συγκρότημα το αποτελούσαν οι ακόλουθοι:  Τραγουδιστές: Ο Νίκος Γιαννακός, που είναι και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου , και ο Μιχάλης Καπρινιώτης. Κλαρίνο:  Γρηγόρης Γιάκης.       Λαούτο: Γιώργος Νούσης.   Ντέφι: Χρυσοβαλλάντης Γιαννακός.    Όλοι προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, γι’ αυτό εισέπραξαν το αυθόρμητο χειροκρότημα.

 

P1210439-

 

 

Να προσθέσουμε, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αυθεντικές φωτογραφίες από Σαρακατσάνες και από τη ζωή των Σαρακατσαναίων.

Η εκδήλωση είχε και συνέχεια στην ταβέρνα του Φερεντίνου στην Ηγουμενίτσα. Ήταν η ευχάριστη έκπληξη του Δ.Σ. Εκεί, οι συντελεστές τής εκδήλωσης, Σαρακατσάνοι πού ήρθαν από τα Γιάννενα και άλλοι, που δίνουν, συνήθως, το «παρών» σε ανάλογες εκδηλώσεις, αφού γεύτηκαν εκλεκτούς μεζέδες, τραγούδησαν με το στόμα, όπως παλιά, μοιρασμένοι σε δυο παρέες, γνήσια σαρακατσάνικα τραγούδια. Αργότερα, συνόδευσαν τα τραγούδια το κλαρίνο και το λαούτο. Αυτή η βραδιά θα μείνει αξέχαστη.

Γενικά, μπορούμε να  πούμε ότι ήταν μια ιδιαίτερη εκδήλωση, πολύ καλά οργανωμένη και μελετημένη. Η εναλλαγή λόγου και επιλεγμένων τραγουδιών κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου από την αρχή ως το τέλος τής εκδήλωσης, αν και η διάρκειά της άγγιξε το δίωρο.

 Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε για την "Σαρακατσάνα"

 

ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ