flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Ο Μπίζπος Θεόδωρος γράφει

Mpizpos Theodoros

 

Μπίζπος Θεόδωρος
Αντι-γος ε.α

 

Παρακολουθώντας μερικές εκδηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. Σαρακατσάνικων συλλόγων ,όπου παρουσιάζουν την ιστορία των Σαρακατσαναίων και τα πολιτιστικά τους στοιχεία ,θα ήθελα να τοποθετηθώ ,διαφωνώντας με τις θέσεις μερικών υπευθύνων των συλλόγων αυτών.

Ειδικότερα:

Είθισται τα μέλη των συλλόγων Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας ισχυρίζονται ότι οι Σαρακατσαναίοι έφυγαν από την περιοχή των Άγραφων Τζουμέρκων περί το 1815 προς Θράκη και Βουλγαρία ,για να γλυτώσουν από τις σφαγές του Αλή Πασά.

Κάτι τέτοιο όμως δεν καταλαβαίνουν ότι αποδυναμώνει τη θέση των Σαρακατσαναίων στην Επανάσταση του 1821.

Οι μετακινήσεις των νομάδων γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των κοπαδιών και μόνον.

Με δεδομένο ότι στη Ρούμελη κατά την διάρκεια της Επανάστασης οι Σαρακατσαναίοι έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο δεν πρέπει αδαείς άνθρωποι να ομιλούν για ιστορικά θέματα.

Το έτος 1871 βγήκε ο νόμος ΤΟΔ περί ληστείας οποίος απαγόρευε στους Σαρακατσάνους της Ρούμελης να ανέβουν στα βουνά με τα κοπάδια τους και τους υποχρέωνε να συνοικισθούν αναγκαστικά σε πόλεις και χωριά του τόπου των χειμαδιών διότι καθ υπόδειξιν του υπεύθυνου της καταδίωξης της ληστείας μοιράρχου Βακάλογλου, εάν δεν απαγορευτούν η κινήσεις των Σαρακατσαναίων στα βουνά δεν θα μπορούσε να καταπολεμηθεί η ληστεία διότι στις ληστρικές ομάδες τα περισσότερα μέλη ήταν Σαρακατσάνοι που συντηρούνταν από τα τσελιγκάτα.

Τότε οι Σαρακατσάνοι βλέποντας ότι θα καταστρέφονταν τα κοπάδια τους πέρασαν τα σύνορα προς το τουρκικό που ξεκίναγε από τη Θεσσαλία και κινήθηκαν μέσα στην οθωμανική Αυτοκρατορία σύμφωνα με τις ανάγκες των κοπαδιών. Αυτή ήταν μια μεγάλη μαζική έξοδος των Σαρακατσάνων από τα πάτρια εδάφη της Ρούμελης. Άλλοι δε κινήθηκαν προς Πελοπόννησο. Πριν το 1871 μικρές μετακινήσεις Σαρακατσάνων προς το τουρκικό έχουν γίνει για λόγους προσωπικών διαφορών και καταφυγής.

Οι Σαρακατσάνοι κα τα την διάρκεια της τουρκοκρατίας απετέλεσαν με τα μεγάλα τους κοπάδια την ευρωστότερη οικονομικά ομάδα της υπαίθρου την πιο δυναμική και αδούλωτη, σύμφωνα δε με τον καθηγητή ιστορίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βακαλόπουλου είναι αυτοί πρώτοι μαζί με τους λαούς του βάλτου σηκώνουν τα όπλα εναντίον του Οθωμανού κατακτητή ,δημιουργούν την κλεφτουργιά και πρωταγωνισθούν το 1821 και δεν είναι σε καμιά Θράκη και Βουλγαρία αλλά στην μήτρα του Ελληνισμού την Ρούμελη

Ένα άλλο θέμα που θέλω να θέσω υπόψιν σου κύριε Πρόεδρε είναι ότι παρουσιάζουν την Σαρακατσάνικη γυναικεία φορεσιά δεν τονίζουν την μοναδικότητα της ήτοι:

Είναι η μόνη παραδοσιακή φορεσιά μέσα στην Ελλάδα της οποίας τα γεωμετρικά σχήματα παραπέμπουν στην Αρχαία Ελλάδα. Καμία άλλη παραδοσιακή φορεσιά δεν έχει τέτοια συνάφεια. Είναι φορεσιές κοινές στα βαλκάνια και την μέση ανατολή. Αυτό το στοιχείο όμως που γοητεύει ιδιαιτέρως τους ξένους ερευνητές δεν τονίζεται από τους ίδιους τους Σαρακατσάνους παρουσιαστές .

ΜΠΙΖΠΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Αντι/γος ε.α