flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

12-2-1949, επίθεση κατάληψης της Φλώρινας

mpompotas flwrina

 

Του Κώστα Μπμπότα
πρόεδρος Σ.Σ.Δ.Μακεδοννίας

 

12-2-1949, επίθεση κατάληψης της Φλώρινας, με βομβαρδισμό στoν άμαχο πληθυσμό( χαρακτηριστικές οι φωτο κανονιών και υψωμάτων) και βάζοντας μπροστά τα αρπαχθέντα γυναικόπεδα της Νάουσας! Αν η Φλώρινα τότε καταλαμβανόταν, σήμερα θα αποτελούσε έδαφος της FYROM! Αμύνθηκε όμως παλλαικά και παρέμεινε στην ελληνική επικράτεια! Η ύπαιθρος της περιοχής είχε ήδη ερημώσει, πολλά χωριά ήδη είχαν καταστραφεί και πολλά κοπάδια και ποιμένες είχαν σκοτωθεί και είχαν αρπαχτεί τα πρόβατά τους, όντας η κύρια αιτία ξεριζωμού και μετανάστευσης σχεδόν όλου του ορεινού πληθυσμού της περιοχής! Η Φλώρινα πλήρωσε βαρύ το τίμημα της άμυνας, με πολύνεκρες απώλειες ανθρώπων κάθε ηλικίας και περιουσιών, καθώς επίσης και μεταναστεύσεων!

Αφού έγιναν όλα αυτά, είναι γεγονός ότι δεν έτυχαν σεβασμού ως αιχμάλωτοι πολλοί εκ των επιτιθέμενων στην πόλη, γεγονός εξίσου απαράδεκτο και κατακριτέο!

Προσωπικά, την 12-2-99, 50 χρόνια από το γεγονός, μετείχα ως Αιρετός Πρόεδρος ΤΟ Φλώρινας Πόλης Φλώρινας της Ν.Δ στο πρώτο και μοναδικό διπλό μνημόσυνο από την πλευρά των τοπικών της Φλώρινας μονομερώς, δείχνοντας ότι η Φλώρινα μπορεί και θέλει να συγχωρέσει και να επιζητηθεί η εκατέρωθεν συμφιλίωση, πλην στην βάση της ιστορικής αλήθειας, ακριβώς για να μην επαναληφθεί ποτέ τίποτα ανάλογο!

Και παρά το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε συγνώμη εκ μέρους του ΚΚΕ, μνημονεύεται η μετέπειτα άξια συγχαρητηρίων στάση των επιγόνων των τότε επιτιθέμενων προς την μετέπειτα ηγεσία της ΦΥΡΟΜ(εποχή Γκρούγιεφσκι),η οποία ζητούσε επανάληψη του ελληνικού εμφύλιου! Το ΚΚΕ είπε όχι, που καθόλου δεν είναι λίγο! Εχει βέβαια εξήγηση, αφού ο Τίτο που ήδη αλοιθώριζε προς τη Δύση έκλεισε τότε τα σύνορα στους σταλινικούς του ΚΚΕ! Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τα διεθνή χαλκεία! Ετσι,με νέα καθαρά Τιτοική ηγεσία του κ. Ζάεφ το γειτονικό κρατίδιο συνενοήθηκε με τους τότε τιτοικούς του τότε ΚΚΕ εσωτερικού, σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και κάνανε τη παραφωνία των Πρεσπών, δικαιώνοντας, όπως αναμενόταν, τη σκοπιανή πλευρά! Η οποία διόλου δεν καθυστέρησε, ζήτησε να διδάσκεται η "μακεδονική γλώσσα" στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση, σε δεύτερη δε φάση να διεκδικείται "μακεδονική" μειονότητα! Αποδείχθηκε έτσι περίτρανα ότι τουλάχιστον στην περιοχή Φλωρίνης δεν υπήρξε ποτέ "εμφύλιος", παρά μόνο συνέχεια του Μακεδονικού Αγώνα των Ελλήνων, που συνεχίζεται!

Genika Arthra 12 2 1949 epithesi katalipsis florinas ph01