flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Σαρακατσάνικη Βιωματική κατασκήνωση. Μία διαφορετική δράση, με ουσία και αποτέλεσμα

Samourelis Dimitris new2

 

Σαμουρέλης Δημήτριος
Εκπαιδευτικός Χοροδιδάσκαλος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 

1η Βιωματική κατασκήνωση: Συμμετείχαν παιδιά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας

2η Βιωματική κατασκήνωση: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας

3η Βιωματική κατασκήνωση: Συμμετείχαν  παιδιά σαρακατσάνικης καταγωγής από την Βουλγαρία

4η Βιωματική κατασκήνωση: Συμμετείχαν παιδιά τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Βουλγαρία 

Έχοντας την τιμή αλλά κυρίως την τύχη να συμμετάσχω ως συντελεστής και στις τέσσερις κατασκηνώσεις ,παραθέτω τις εξής διαπιστώσεις:

1) Η Βιωματική προσέγγιση της παράδοσης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδος μεταλαμπάδευσης στοιχείων της καθημερινότητας του σιναφιού μας στις νεότερες γενιές. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (7 ημέρες), παιδιά ηλικίας 7- 15 ετών βίωσαν καταστάσεις εξαιρετικής σπουδαιότητας για το μέλλον της σαρακατσάνικης παράδοσης. Οι μικροί πρωταγωνιστές σκάλισαν κλίτσες, έφτιαξαν πίτες και τις έψησαν στο γάστρο, έπηξαν τυρί, κατασκεύασαν φλάμπουρα, περπάτησαν τη στράτα προς το βουνό γνωρίζοντας την ιδιότητα διάφορων φυτών, χόρεψαν , τραγούδησαν , έπαιξαν σαρακατσάνικα παιχνίδια, και λίγο πριν πλαγιάσουν στο κονάκι άκουσαν για τους άγιους προστάτες των Σαρακατσαναίων. Αδιαμφισβήτητα, κάποια από τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώθηκαν  για πάντα στο μυαλό τους.

2) Το ευχάριστο περιβάλλον αλλά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες της κατασκήνωσης που φιλοξενήθηκαν τα παιδιά όπως κολύμβηση σε πισίνα και θάλασσα, διασκεδαστικά παιχνίδια και αθλήματα, διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων κ.α. , συνετέλεσαν στην ευχάριστη αλλά και συνάμα άκρως εκπαιδευτική διαμονή των παιδιών στην κατασκήνωση συμβάλλοντας έτσι στο να συμμετέχουν αγόγγυστα και με πλεονάζοντα ζήλο και στις σαρακατσάνικες δράσεις. 

3) Όταν οι  συντελεστές είναι  πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενο τους τόσο επιστημονικά όσο και βιωματικά , έχοντας  και παιδαγωγική κατάρτιση, μπορούν αφενός να διαχειριστούν  τα παιδιά και να τα ωθήσουν να δράσουν τα ίδια ,σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας των προγόνων μας , αφετέρου να τους μεταδώσουν στο έπακρο και με πιστό τρόπο στοιχεία της παράδοσής μας.

4) Ειδικά φέτος , η κοινή καταγωγή των παιδιών από Ελλάδα και Βουλγαρία, η σαρακατσάνικη καταγωγή τους  ήταν ικανή να συντελέσει στην ομαλή συμβίωσή τους, στην κοινή δράση τους παρόλες τις αντικειμενικές δυσκολίες(όπως η γλώσσα), στην αυτενέργεια των μικρών παιδιών ώστε να αλληλοβοηθιούνται ακόμα και στην εκμάθηση της γλώσσας και εν τέλει να συμβάλουν όλοι ώστε να επέλθει η επιθυμητή  «ώσμωση» .

5) Ως αρνητική διαπίστωση μετά από 4 χρόνια υλοποίησης της κατασκήνωσης αποτελεί το γεγονός ότι τα διοικητικά συμβούλια των περισσοτέρων συλλόγων Σαρακατσαναίων ενδεχομένως, δεν έχουν πιστέψει πλήρως στην σπουδαιότητα αυτής της δράσης και γενικότερα δεν καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια ανάπτυξης δράσεων πέραν της εκμάθησης  παραδοσιακών χορών , επομένως κατ’ επέκταση και της συγκεκριμένης. Θα έπρεπε ίσως να λειτουργήσει με καλύτερο τρόπο και η διαφήμιση αλλά και η οργάνωση της κατασκήνωσης από τους κατά τόπους συλλόγους και όχι μόνο από την Π.Ο.Σ.Σ.

Συμπερασματικά, με όσο ενθουσιασμό και αν περιγράψουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας στην κατασκήνωση , σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδώσουμε  το βαθμό ικανοποίησης από πλευράς συντελεστών για την επίτευξη του στόχου της μετάδοσης στοιχείων της  παράδοσής μας στις νεότερες γενιές αλλά και τον ενθουσιασμό των παιδιών γι’αυτό που βιώσαν και την επιθυμία να συμμετάσχουν και του χρόνου στην Σαρακατσάνικη Βιωματική κατασκήνωση.

Σαμουρέλης Δημήτριος 

Εκπαιδευτικός, Χοροδιδάσκαλος- Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 

Genika-arthra-Sarakatsaniki-viomatiki-kataskinosi-01.jpgGenika-arthra-Sarakatsaniki-viomatiki-kataskinosi-02.jpgGenika-arthra-Sarakatsaniki-viomatiki-kataskinosi-03.jpgGenika-arthra-Sarakatsaniki-viomatiki-kataskinosi-04.jpgGenika-arthra-Sarakatsaniki-viomatiki-kataskinosi-05.jpg