flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

lefas grigoris 1

 

του Γρηγόρη Λέφα
Πρόεδρος Σ.Σ.Ν. Πιερίας

 

     Με αίσθηση ευθύνης, σωστή οργάνωση και αγάπη για την παράδοση  άρα και με απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η βιωματική δράση ‘’κούρος προβάτων’’ που έλαβε χώρα στον παραδοσιακό οικισμό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας από τον τοπικό σύλλογο η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου 2022. Άλλωστε αυτό φάνηκε και από την αθρόα προσέλευση κόσμου, με τους παρευρισκομένους να τονίζουν τις θετικές τους εντυπώσεις για τη φιλοξενία και την παρουσίαση, και να εκδηλώνουν με κάθε τρόπο τη θετική τους διάθεση για ό,τι έχει να κάνει με την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του συναφιού μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Πιερίας κ. Λέφας Γρηγόριος,  ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.  κ. Μουτσιάνας  Γεώργιος, η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου κ. Γερολιόλιος Ευάγγελος οι Βουλευτές Πιερίας κ.κ. Φώντας Μπαραλιάκος, Σάββας Χιονίδης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και ο πρώην Δήμαρχος Δίου κ. Καραίσκος Δημήτριος. Άπαντες στην ομιλία τους συνέπλευσαν στη χρησιμότητα συχνής υλοποίησης ανάλογων βιωματικών  δράσεων, με στόχο να γίνει αντιληπτή η σημαντικότητα και η συνεισφορά τους στον εν γένει λαϊκό πολιτισμό της πατρίδας μας. Την  παρουσίαση της εκδήλωσης με γλαφυρό τρόπο έκανε το μέλος του Δ.Σ του συλλόγου κ. Κουτρουλός Χρήστος.

Ο κούρος είναι το μεγάλο γεγονός της ζωής των Σαρακατσαναίων πριν πάρουν τη στράτα για τα βουνά, είναι μια σημαντική πατροπαράδοτη κτηνοτροφική δραστηριότητα που παίρνει την μορφή του πανηγυριού. Είναι μια ημέρα γιορτής και χαράς στην οποία συμμετέχουν όλοι.

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη του συλλόγου με παραστατικό τρόπο  παρουσίασαν όλη την τελετουργία της κουράς των προβάτων. Τα πρόβατα είχαν κλειστεί στην στρούγκα, δίπλα ακριβώς από την καλύβα, ενώ οι κουρευτάδες ξεκίνησαν το κοπιαστικό έργο τους, ξαπλώνοντάς τα κάτω και κουρεύοντάς τα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η γυναίκες του συλλόγου πρόσφεραν νερό, τσίπουρο και διάφορα εδέσματα και φρόντιζαν να μαζεύεται το μαλλί από κάθε προβατίνα, με το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μετέπειτα μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά μάλλινα υφάσματα και εκπληκτικής ομορφιάς παραδοσιακές φορεσιές.

Κατά τη διάρκεια του κουρέματος δεν λείπανε φυσικά και τα αστεία, τα πειράγματα, τα καλαμπούρια, για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη να πιάσει και να κρατήσει το ζώο, μέχρι να το παραδώσει στον κουρέα του. Γέλια και χαρά, κέφι και ζωντάνια ώστε να τελειώσει όμορφα αυτή η δουλειά. Κι όταν πλέον τελείωσε το κούρεμα και οι κουρευτές πλύθηκαν, ξεκίνησε το γλέντι.

Στην αυλή της καλύβας, στον ίσκιο των δένδρων, στρώθηκε το γεύμα. Πλούσια τα φαγητά και τα άλλα εδέσματα. Παραδοσιακές πίτες, ψητά, όλα από τα χέρια των γυναικών του συλλόγου, καθώς και άφθονο κρασί και τσίπουρο. Το γλέντι συνοδεύτηκε από ορχήστρα με ζωντανή μουσική που έπαιξε παραδοσιακά Σαρακατσάνικα τραγούδια.

Η κουρά των προβάτων που είναι άρρηκτα δεμένη με τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της παράδοσης του συναφιού μας.

Το Δ.Σ του συλλόγου ευχαρίστησε θερμά την εταιρία ΚΑΣΙΔΗΣ Α.Ε για την προσφορά κρέατος την βιοτεχνία του κ. Πουρίκα για την προσφορά στο σύλλογο 6 ψαλιδιών για το κούρεμα τον προβάτων τον κτηνοτρόφο κ. Γεώργιο Κων/νου Τσακνάκη για την διάθεση των προβάτων προκειμένου να γίνει η βιωματική δράση τους κτηνοτρόφους κ.κ. Χαράλαμπο Μακρή και Τσακνής Παναγιώτης για την προσφορά δύο αμνοεριφίων για να προσφερθούν στους επισκέπτες όλους εκείνους και εκείνες που συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της βιωματικής δράσης καθώς και σε όλους και όλες που παρακολούθησαν την παραδοσιακή αναπαράσταση της κουράς των προβάτων και συμμετείχαν στο γλέντι.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας εύχεται σε όλες και όλους καλό πολιτιστικό καλοκαίρι με υγεία .

Εκ του Δ.Σ του συλλόγου

Syl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph01.jpgSyl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph02.jpgSyl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph03.jpgSyl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph04.jpgSyl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph05.jpgSyl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph06.jpgSyl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph07.jpgSyl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph08.jpgSyl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph09.jpgSyl-Pierias-DT-Ekdilosi-Kouros-Provaton-ph10.jpg