flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

34η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"

koukoutselou giota 3

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος,
Θεολόγος

 

"Νιώθω για σε πατρίδα μου στα σπλάχνα χαλασμό" υπογραμμίζει ο Επτανήσιος ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και αυτό επιβεβαιώθηκε και στην 34η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" στον οικείο και φιλόξενο χώρο του Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" της Π.Ο.Σ.Σ.

Για ακόμη μια Δευτέρα τιμήσαμε και εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας σε μορφές ηρωικές που με κινητήρια δύναμη τον πόθο για λευτεριά και ανεξαρτησία ,όρθωσαν το ανάστημα τους ,πήραν πρωτοβουλίες και κυρίως τη ζωή τους στα δικά τους χέρια ,οδηγούμενοι σε πράξεις που αγγίζουν στη δική μας σκέψη την παραφροσύνη !!

Στο πρώτο μέρος της ραδιοφωνικής μας συνάντησης η εκλεκτή Φιλόλογος και Συγγραφέας λογοτεχνικών μυθιστορημάτων κα Μαρία Παστουρματζή με τη γλαφυρή και μεστή περιεχομένου εισήγηση της καθήλωσε τους ακροατές παρουσιάζοντας την εξέχουσα προσωπικότητα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού .Εστίασε στα δύο κορυφαία έργα του :"Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν"και "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"Τα μηνύματα πολλαπλά και επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Αυτός που ύμνησε τόσο πολύ την Ελευθερία δεν ταξίδεψε ποτέ στην ελεύθερη Ελλάδα.

Ουσιαστικές αναφορές έγιναν και στα ποιητικά συγγράμματα των άλλων δύο Επτανήσιων ποιητών της Ελευθερίας,Ανδρέα Κάλβου και Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Στο δεύτερο μέρος είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να ενημερωθούμε διεξοδικά από τον αγαπητό Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ κ.Γιάννη Φαρμάκη για τις αξιόλογες πρωτοβουλίες τιμής του δικού μας ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού "Ο Κατσαντώνης".Η προτομή του κορυφαίου ήρωα μας σε κεντρικό σημείο του δήμου καθώς και το όνομα του σε αντίστοιχη οδό μόνο αισθήματα περηφάνιας και ηθικής ικανοποίησης γεμίζουν την καρδιά μας που χτυπά σε σαρακατσάνικο ρυθμό. Ακολούθως μεταφερθήκαμε νοερά στα περτουλιωτικα λιβάδια και στις τριήμερες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στις 24,25 και 26 Ιουνίου στο 40ο Επετειακό πανελλήνιο αντάμωμα μας που ευχόμαστε από καρδιάς να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Ακολούθως με τη συμπαρουσιάστρια μου Ανθή Σταυριανοπούλου αντλώντας πληροφορίες από το βιβλίο του Ιωάννης Κουτσοκώστας "Οι Σαρακατσαναίοι στους αγώνες του Έθνους" αναφερθήκαμε στην κλεφταρματολική σύναξη της Λευκάδας ,όπου ο Κατσαντώνης επίσημα ανακηρύχθηκε αρχηγός όλων των κλεφτών .

Η εκπομπή επενδύθηκε μουσικά από την υπέροχη φωνή του πολυαγαπημένου όλων μας Γιάννη Γκόβαρη και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του .

Πολλές ευχαριστίες στους εκλεκτούς μας προσκεκλημένους που λάμπρυναν τη συνάντηση μας ,στον ηχολήπτη μας Χάρη Σαμαρά και στον υπεύθυνο του ραδιοφώνου και της ηλεκτρονικής εφημερίδα Αθανάσιος Καρυώτης για την πολύτιμη συμβολή τους.

Η αγάπη των ακροατών αστείρευτη πηγή ενέργειας για την επιτυχή πραγματοποίηση των ιστορικών αυτών εκπομπών.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας έχοντας στο νου μας τα λόγια του εθνικού μας ποιητή από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους"Πάντα ανοικτά ,πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου "

Τα δέοντα!!