flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

25η εκπομπή Με το κοντύλι και το καριοφίλι της Γ. Κουκουτσέλου

koukoutselou giota

 

 

Της Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος-Θεολόγος

 

21η Φεβρουαρίου 1913 ,τα πήραμε τα Γιάννενα!

21η Φεβρουαρίου 2022 ,η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"- η 25η στη σειρά -τίμησε την 109η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων με τον καλύτερο τρόπο, συζητώντας με εκλεκτούς προσκεκλημένους ,Σαρακατσάνους στην καταγωγή ,από την όμορφη Ήπειρο .

Ο διακεκριμένος Φιλόλογος Θεόδωρος Γόγολος , μέλος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου ,καθήλωσε το ραδιοφωνικό κοινό με τη γλαφυρή και εμπεριστατωμένη εισήγηση του για τη σχέση του δημοτικού τραγουδιού με την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από τα λεγόμενα του απέδειξε περίτρανα το επίπεδο της εθνικής αφύπνισης του απλού ορθοδόξου λαού.

Είναι κοινό μυστικό πως όσοι πρωταγωνίστησαν στο μεγαλούργημα του 1821 αποτελούν μορφές ηρωικές , μπαρουτοκαπνισμένες μ' αδάμαστο φρόνημα ,μ'ατσάλινη θέληση ,μ' αψηφησιά μπροστά στον κίνδυνο και στον θάνατο για αυτό και έκαναν τον κόσμο να σαστίσει με το μεγαλείο τους .Ο λαϊκός δημιουργός δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος στο κορυφαίο γεγονός του νεώτερου Ελληνισμού ,στο θαύμα της εθνικής παλιγγενεσίας και εμπνεόμενος χάρισε σε όλους μας υπέροχα δημοτικά τραγούδια κυρίως ιστορικά και κλέφτικα που προβάλλουν όλη την κλίμακα των συναισθημάτων σε σχέση με το γεγονός. Απολατσαμε μια υψηλή ποίηση :"Εβγα μάνα μ' και χούγιαξε σε όλα τα βιλαέτια ,βάλε ντελάλη στα βουνά, βιγλάτορα στους κάμπους .Όσα παιδιά 'ν'ανύπαντρα ,φέτος μη παντρευτούνε .Φέτος θα γένει πόλεμος ,θα γένει ανταρτοσυνη ."

Με τη συνεργάτιδα μου Σταυριανοπούλου Ανθή εστιάσαμε σε βασικούς σταθμούς της βιοτής και της δράσης του Αθανάσιου Τσακάλωφ από τα Γιάννενα ,ενός από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας ,οι οποίοι κατόρθωσαν να προσεταιριστούν σημαντικούς ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα πετυχαίνοντας κάτι εθνικό :Ενότητα πριν από την ενότητα (Νίκος Καραπιδάκης).

Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής μας συνάντησης ο αγαπητός Σαρακατσάνος τραγουδιστής από τα Γιάννενα κος Χρηστος Γατσελος ερμήνευσε άριστα σαρακατσάνικα τραγούδια τόσο της κλεφτουριάς όσο και της ποιμενικής ζωής των προγόνων μας .Νιώσαμε περηφάνεια για ακόμη μια φορά μεταφερόμενοι νοερά στα όμορφα κονάκια μας .Ιδιαίτερη τιμή για την εκπομπή να ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση ένα καινούριο τραγούδι του κ.Γατσέλου !!

Πολλές και εγκάρδιες ευχαριστίες στους εξαιρετικούς καλεσμένους μας που έδωσαν από την πλευρά τους τον καλύτερο τους εαυτό και το αποτέλεσμα θαυμαστό !

Η αγάπη των ακροατών αστείρευτη γεγονός που μας χρεώνει για μια λαμπρή συνέχεια !

Όλοι μαζί κάθε Δευτέρα αποτελούμε μια χρυσή παρέα που ξέρει πως να περνάει ωραία ακούγοντας Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων"

Η συμβολή του ηχολήπτη μας Χάρη Σαμαρά καθώς και του υπεύθυνου της ηλεκτρονικής εφημερίδας Αθανάσιος Καρυώτης πολύτιμη και καθοριστική !!

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα ίδια ημέρα και ώρα !Τα δέοντα!!