flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

23η εκπομπή Με το κοντύλι και το καριοφίλι με την Γιώτα Κουκουτσέλου

koukoutselou giota

 

Της Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος - Θεολόγος

 

Η 23η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" κατάφερε με ιδιαίτερη επιτυχία ν' αγγίξει και τις πιο ευαίσθητες χορδές της καρδιάς των ακροατών τόσο εξαιτίας της πλούσιας και ενδιαφέρουσας θεματολογίας της όσο και των εκλεκτών προσκεκλημένων της.

Μεγάλα μαθήματα μας παρέδωσε για ακόμη μια φορά η ελληνική ιστορία που και με τις θετικές αλλά και τις αρνητικές πτυχές της εξακολουθεί να ρίχνει φως στην πορεία του Έθνους .

Αρχικά ο σεβαστός και διακεκριμένος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ ,π. Βασίλειος Καλλιακμάνης με τον μελίρρυτο λόγο του καθήλωσε το ραδιοφωνικό κοινό εστιάζοντας σε συγκλονιστικά περιστατικά και θεοφώτιστες διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ,του αγαπημένου αγίου των Σαρακατσαναίων.

Ο σπουδαίος Νεομάρτυρας κοσμεί το στερέωμα της Εκκλησίας μας έχοντας κατορθώσει να διασώσει το ορθόδοξο χριστιανό φρόνημα στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής σκλαβιάς και για αυτό να χαρακτηριστεί δίκαια από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ως κοινωφελέστατος άνθρωπος.

Αυθόρμητα έρχεται στη σκέψη μας η ρήση του κορυφαίου Άγγλου Βυζαντινολόγου ,Στήβεν Ράνσιμαν :"Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Εκκλησία κατόρθωσε να επιβιώσει. Και όσο η Εκκλησία επιζούσε ,ο Ελληνισμός δεν μπορούσε να πεθάνει".

Ακολούθως με την συμπαρουσιάστρια μου Σταυριανοπούλου Ανθή αναφερθήκαμε σε σημαντικούς σταθμούς της βιοτής και της δράσης του Δημητρίου Υψηλάντη ,αδελφού του αρχηγού της Φιλικής εταιρείας, Αλεξάνδρου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη μάχη της Πέτρας ,το επιμύθιο του Αγώνα ,όπου ο Δ. Υψηλάντης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός στρατός αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει. Η Επανάσταση ξεκίνησε με έναν Υψηλάντη και τελείωσε με έναν Υψηλάντη!!

Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής μας συνάντησης ο αγαπητός και αξιόλογος Σαρακατσάνος τραγουδιστής κος Θανάσης Ντίνας ερμήνευσε με επιμελή και αυθεντικό τρόπο σαρακατσάνικα τραγούδια τόσο της κλεφτουριάς όσο και της ευρύτερης σαρακατσάνικης παράδοσης.

Θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες στους εξαιρετικούς καλεσμένους που λάμπρυναν με την παρουσία τους την όμορφη συνάντηση μας , στον ηχολήπτη μας Χάρης Σαμαράς που φρόντισε για την άψογη ρύθμιση του ήχου καθώς και στον Αθανάσιος Καρυώτης ,υπευθύνου της ηλεκτρονικής εφημερίδας για την πολύτιμη αρωγή του.

Η αγάπη των ακροατών αστείρευτη όπως σε κάθε εκπομπή ,ενθαρρυντική για μια λαμπρή συνέχεια !

Το οδοιπορικό μας στις ατραπούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος!