flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Η Επανάσταση στα Τζουμέρκα κατά των Τούρκων. Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στις 15 Μαΐου 1821

Koumpis Giorgos 2

 

Γιώργος Αθ. Κουμπής
Γ.Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ

 

Στις 7 Αυγούστου 2021 στο Βουργαρέλι του δήμου των Κεντρικών Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Άρτας συμμετείχαν σε εκδήλωση αφιερωμένη στην κήρυξη της Επανάστασης κατά των Τούρκων στα Τζουμέρκα. Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στις 15 Μαΐου 1821, οι Σαρακατσαναίοι οπλαρχηγοί Γεώργιος Καραϊσκάκης, Γώγος Μπακόλας, Μήτρος και Γιαννάκης Κουτελίδας, Ανδρέας Ίσκος αλλά και οι Μάρκος Μπότσαρης, Ιωάννης Ράγκος, Νικόλαος Στουρνάρης και άλλοι ύψωσαν το λάβαρο του αγώνα σηματοδοτώντας την έναρξη της εθνικής εξέγερσης στην περιοχή.

   Στον ίδιο ιερό χώρο, 200 χρόνια μετά, πραγμα-τοποιήθηκε αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος από μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, έγινε κατάθεση στεφάνων από επίσημους και εκπροσώπους φορέων, στην οποία την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Κουμπής και εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστο Χασιάκο, τον Βουλευτή Άρτας κ. Χρήστο Γκόγκα, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλειο Ψαθά, και το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κα Μαρία Φερεντίνου.

   Η εκδήλωση έκλεισε με τις ομιλίες της κας Λουκίας Αντωνίου και του κ. Κωνσταντίνου Κωσταβασίλη για το ιστορικό γεγονός της σύναξης των οπλαρχηγών και του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) Γεωργίου Κουμπή με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στα Τζουμέρκα και η συμμετοχή Σαρακατσαναίων αγωνιστών». Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια από την Χορωδία Κεντρικών Τζουμέρκων.

Eidiseis-Sxolia-H-epanastasi-sta-Tzoumerka-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-H-epanastasi-sta-Tzoumerka-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-H-epanastasi-sta-Tzoumerka-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-H-epanastasi-sta-Tzoumerka-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-H-epanastasi-sta-Tzoumerka-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-H-epanastasi-sta-Tzoumerka-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-H-epanastasi-sta-Tzoumerka-ph07.jpgEidiseis-Sxolia-H-epanastasi-sta-Tzoumerka-ph08.jpg