flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Η 4η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" της Γιώτας Κουκουτσέλου

koukoutselou giota 2

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος,
Θεολόγος

 

Με όρεξη και μεράκι πραγματοποιήθηκε και η 4η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" αφιερωμένη στην ανιδιοτελή φιλοπατρία μέσα από τις μορφές δύο σημαντικών αγωνιστών αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης,του θρυλικού καπετάν Νικηταρά του Τουρκοφάγου και του δικού μας Σαρακατσάνου οπλαρχηγού ,του καπετάν Δίπλα. Και οι δύο με υγεία ,κόπο και ιδρώτα ,δίχως σκοτεινά ελατήρια και συμφέροντα, έβαλαν τίμια το δικό τους λιθαράκι για την ανόρθωση ,πρόοδο και εξέλιξη της μαρτυρικής τούτης της.

Στο φιλόξενο χώρο του Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" έχοντας ως συμπαρουσιάστρια την αγαπημένη φίλη και συνάδελφο Stavrianopoulou Anthi ,προσπαθήσαμε στο Α μέρος του αφιερώματος να φωτίσουμε άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του Νικηταρά,ενός από τους πρωτεργάτες του απελευθερωτικού αγώνα.Ο μπαρουτοκαπνισμένος καπετάνιος διακρίθηκε τόσο για τα στρατιωτικά του κατορθώματα και την ατσάλινη θέληση του όσο και για το ήθος και την ποιότητα του χαρακτήρα του. Συμμετείχε όπου του έκανε νεύμα η πατρίδα αψηφώντας τον οποιοδήποτε κίνδυνο."Πάντοτε εις τον κίνδυνον πρώτος και μόνον κατά την διανομήν των λαφύρων φεύγων"

Στο Β μέρος της εκπομπής οι εκλεκτοί καλεσμένοι ο κ Γεώργιος Καλλιώρας ,πρώην Απόστρατος αξιωματικός του πολεμικού Ναυτικού και ιστορικός ερευνητής καθώς και ο κ. Χρήστος Δίπλας, Αρχιτέκτονας ,απόγονος του Σαρακατσάνου οπλαρχηγού των Αγράφων ,κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών σκιαγραφώντας με τον καλύτερο τρόπο το πορτρέτο του καπετάν Δίπλα. Ζωντάνεψαν μπροστά μας συγκλονιστικά περιστατικά της βιοτής του. Ως Σαρακατσάνοι νιώσαμε περηφάνια για τους προγόνους μας.

Καθηλωτική η παρουσία του Σαρακατσάνου τραγουδιστή και αγαπητού μου φίλου Νίκος Λαδιάς σε όλη τη διάρκεια της ραδιοφωνικής μας συνάντησης. Με μοναδικό τρόπο ερμήνευσε τραγούδια εμπνευσμένα από τη δράση των δύο αγωνιστών, προσφέροντας μας συγκινητικές στιγμές. Πολλές ευχαριστίες από την πλευρά μου για την άψογη συνεργασία που οδήγησε σε ένα ιδιαίτερα πετυχημένο αποτέλεσμα ,σύμφωνα με τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα των ακροατών. Πολύτιμη η συμβολή του ηχολήπτη της εκπομπής κ.Χάρη Ευθυμιάδη καθώς και του υπεύθυνου του ραδιοφώνου της ΠΟΣΣ κ. Αθανασίου Καρυώτης .

Η αγάπη όλων των ακροατών μας ενδυναμώνει και μας ωθεί να συνεχίσουμε με περισσότερο ζήλο το δύσκολο αυτό εγχείρημα μπαίνοντας στο μικροσκόπιο της λησμονημένης ελληνικής ιστορίας με αφορμή τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία!!Τα δέοντα!!

Eidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-4h-ekpompi-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-4h-ekpompi-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-4h-ekpompi-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-4h-ekpompi-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-4h-ekpompi-ph05.jpg