flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό μου Πατρίκι Σερρών.

kariotis athanasios

 

του Αθανασίου Καρυώτη.
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ. ΗΧΩ

 

Η κορύφωση του θείου δράματος ,ημέρα πένθους και νηστείας για τον Χριστιανισμό ,σε όλη την χώρα οι καμπάνες ηχούν πένθιμα .

¨Όπως σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας , έτσι και στο χωριό μας όλοι οι κάτοικοι είναι αφοσιωμένοι στο πνεύμα και στο μήνυμα της ημέρας.

Ολοι εκτελούν μόνο τις απαραίτητες εργασίες , οι γυναίκες σαν πρώτο μέλημα έχουν να σκουπίσουν τον δρόμο μπροστά από τα σπίτια τους ,να είναι καθαρά όταν το βράδυ θα περάσει ο επιτάφιος .

Την Μ . Παρασκευή ο καφετζής κρεμάει στο ταβάνι του καφενείου τον Βαλέ υπενθυμίζοντας έτσι στους θαμώνες ότι δεν επιτρέπεται η χαρτοπαιξία .

Το πρωί ο Ιερέας κάνει την αποκαθήλωση ,κατεβάζει τον εσταυρωμένο ,τον τυλίγει σε ένα λευκό ,καθαρό σεντόνι και τον τοποθετεί στον επιτάφιο .

Οι Γυναίκες του χωριού ,στολίζουν τον επιτάφιο ,με ανοιξιάτικα λουλούδια (βιολέτες, μενεξέδες ,σκυλάκια ,τριαντάφυλλα ,πασχαλιές και αγριολούλουδα ) φτιάχνουν στεφάνια και ψάλουν το μοιρολόι της Παναγίας .

Συνήθως οι ηλικιωμένες από κάθε σπίτι πηγαίνουν και παραδίνουν στον Ιερέα σημείωμα με τα ονόματα των ζωντανών και πεθαμένων της οικογένειας .

Μικρές παρέες από αγόρια και κορίτσια όλη την ημέρα κάνουν πρόβες και ψάλλουν το η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ .

Πάντα θυμάμαι τότε στα παιδικά μου χρόνια η Εκκλησία γέμιζε από πολλές πάρα πολλές παρέες που έψαλαν τα εγκώμια ,μάλιστα υπήρχε και ένας ανταγωνισμός ποια παρέα θα εντυπωσιάσει .

Ξεχώριζαν οι φωνές του Στράτου Καλταμπανίδη , Βαγγέλη Μαρτινάκη , Αρβανητίδη Βασίλη ,Κρυσταλίδη Στέργιου και πολλών άλλων που τώρα δεν μου έρχονται στην μνήμη .

Η περιφορά του επιταφίου γίνεται σε όλο το χωριό (εκτός αν έχει άσχημο καιρό οπότε η διαδρομή περιορίζεται γύρω από την Εκκλησία )συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι ,ντόπιοι και επισκέπτες .

Συνηθίζεται τον επιτάφιο κατά την περιφορά να τον σηκώνουν οι νέοι του χωριού που είναι η σειρά τους να καταταγούν στο Στρατό .

Κατά ΄την διαδρομή στα σταυροδρόμια , στις τέσσερες άκρες του χωριού, γίνεται και μια στάση για να μνημονεύσει ο Ιερέας αυτούς που έχουν αποβιώσει .

Οι νοικοκυρά δες που τα σπίτια τους βρίσκονται στη διαδρομή της περιφοράς του Επιταφίου τοποθετούν μια κεραμίδα με κάρβουνο και λιβάνι να περάσει από πάνω ο επιτάφιος .

Όταν ολοκληρωθεί η περιφορά του Επιταφίου οι νέοι ,μπροστά στην είσοδο ,σηκώνουν ψηλά τον επιτάφιο για να περάσουν οι πιστοί κα να προσευχηθούν και να παρακαλέσουν τον Χριστό να τους χαρίσει υγεία και προκοπή .

Ο Ι ερέας μοιράζει στους πιστούς Τα λουλούδια που στολίζουν τον Επιτάφιο ,κάποιοι συνηθίζουν τα φυλάνε όλο το χρόνο και θυμιατίζουν τους ματιασμένους και τους άρρωστους να γίνουν καλά. . ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ . Βασίλης Μαύρος