flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

«Κλιμάκιο της Π.Ο.Σ.Σ. στο 29ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας»

kariotis athanasios

 

Αθανάσιος Καρυώτης
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ.
ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων

 

Το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πόλη του Σλίβεν, στη θέση Καραντίλα της οροσειράς του Αίμου, το 29ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας. Το αντάμωμα είχε επετειακό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης τριάντα (30) χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας.

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) στην εκδήλωση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Μουτσιάνας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Κουμπής, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Γαλλής και ο εθελοντής και υπεύθυνος των κατασκηνώσεων Υuppiτης Χαλκιδικής κ. Αχιλλέας Τιμπλαλέξης. Μετά την καθιερωμένη δοξολογία, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κ. Χρήστος Χρήστοφ (Τάκος), ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γιώργος Μουτσιάνας και εκπόσωποι τοπικών φορέων.

Ο κ. Μουτσιάνας επισήμανε την αγαστή συνεργασία της Π.Ο.Σ.Σ. με τα αδέλφια μας της Βουλγαρίας στην εκπόνηση της έρευνας για τα σαρακατσάνικα επίθετα αλλά και για τη σαρακατσάνικη λαλιά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι με συντονισμένες ενέργειες της Ομοσπονδίας φέτος φιλοξενούνται πενήντα (50) Σαρακατσανόπουλα της Βουλγαρίας στη Βιωματική Κατασκήνωση yuppiστην Χαλκιδική. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε του χρόνου τα παιδιά να είναι πολλαπλάσια, εφόσον τέτοιες πρωτοβουλίες όχι μόνο συσφίγγουν τις σχέσεις των Σαρακατσαναίων που διαμένουν στις δυο πλευρές των συνόρων, αλλά συντείνουν στη δάσωση των παραδοσιακών αξιών και στη μεταλαμπάδευσή τους στη νέα γενιά. Καταληκτικά τόνισε ότι η Π.Ο.Σ.Σ. θα είναι πάντοτε συνοδοιπόρος σε όλες τις προσπάθειες των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας για τη διατήρηση των πατρογονικών ηθών και εθίμων και της ελληνικότητας του συναφιού μας στη γειτονική χώρα.

Ακολούθως, χορευτικά τμήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς καταδεικνύοντας, σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, την επαφή των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας με τα έθιμα των προγόνων τους και τις αξίες του ελληνισμού. Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα μέλη της Π.Ο.Σ.Σ. αντάλλαξαν απόψεις με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κ. Χρήστο Χρήστοφ (Τάκο), εκπροσώπους των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας, τον Πρόξενο της πατρίδας μας στη Βουλγαρία κ. Μάρκο ….αλλά και απλούς Σαρακατσαναίους, που κρατούν άσβεστη την ελληνικότητά τους.

   Η επίσκεψη στο 29Ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων άφησε άριστες εντυπώσεις στα μέλη της Π.Ο.Σ.Σ. και γέννησε την ελπίδα να βρίσκονται εκεί και του χρόνου. Ευχή μας είναι να δημιουργήσουμε μία μεγάλη λεωφόρο μεταξύ των Ομοσπονδιών μας. Στο χέρι όλων μας είναι να μην γίνει μονοπάτι!

 

 

Eidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph07.jpgEidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph08.jpgEidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph09.jpgEidiseis-Sxolia-Antamoma-Voulgarias-2021-ph10.jpg