flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Σ. Σ. ΘΗΒΑΣ "ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ" 1991-2021. 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Megariti Antonia

 

Της Αντωνίας Μεγαρίτη
Πρόεδρος Σ.Σ. Θήβας

 

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 1991 από ανθρώπους που τρέφουν μεγάλο σεβασμό στους προγόνους τους και θεώρησαν χρέος τους να διατηρήσουν τα στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Βαθιά επιθυμία τους ήταν να αναδείξουν τις αξίες και τις αρετές που αναβλύζουν από τις παραδόσεις μας. Αρετές, όπως ήταν η βαθιά πίστη στην οικογένεια, ο σεβασμός, η εργατικότητα, το θάρρος, η αλληλεγγύη, η τιμιότητα, η φιλοξενία κ.α.

Έφτιαξαν ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ, την αρχέγονη κατοικία των προγόνων τους, με τις υποδείξεις των γηραιότερων και το εξόπλισαν με σκεύη και είδη της εποχής εκείνης. Σήμερα, για τους απογόνους τους, το ΚΟΝΑΚΙ αποτελεί ΟΡΟΣΗΜΟ αλλά και την κιβωτό των παραδόσεων, των αρετών και αξιών του τόπου μας. Το ΚΟΝΑΚΙ υπαγορεύει την μεγάλη ευθύνη της ανάδειξης και θωράκισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο ζωής εκείνων των ανθρώπων που έζησαν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Ο Σύλλογός μας από την αρχή της λειτουργίας του έχει συμβάλλει με επιτυχία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αλλά σε όλη την Ελλάδα, στο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων την μεγαλύτερη πολιτιστική υπαίθρια εκδήλωση στο Περτούλι, με στόχο την ποιοτική ανάδειξη και προβολή των ουσιωδών στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Από την ιδρύσή του έχει αναπτύξει πολύπλευρη δραστηριότητα και πλείονα τμήματα όπως χορευτικό τμήμα, μουσειακό τμήμα, τμήμα γνώσης και παιδείας, τμήμα δανειστικής βιβλιοθήκης, τμήμα εθελοντισμού και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, τμήμα εκδηλώσεων, τμήμα τοξοβολίας, χορωδιακό τμήμα, σκακιστικό τμήμα τα οποία λειτούργησαν κ λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία.

α. Το χορευτικό στο οποίο παιδιά και ενήλικες διδάσκονται τους παραδοσιακούς χορούς όλων των περιοχών της πατρίδας μας.Στο χρονικό διάστημα από ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, περισσότερα από 2500 παιδιά και ενήλικες διδάχθηκαν τους παραδοσιακούς μας χορούς.Πρωτεργάτες αυτής της ποιοτικής και ουσιαστικής ροσπάθειας υπήρξαν οι χοροδιδασκάλοι μας.

β.Το Μουσειακό με πλούσιο λαογραφικό υλικό και με την πρωτόγονη κατοικία                                       των Σαρακατσαναίων (ΚΟΝΑΚΙ) εξοπλισμένη με σκεύη και είδη της εποχής εκείνης, δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τον τρόπο ζωής εκείνων των ανθρώπων που έζησαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλές ιδιαιτερότητες.

γ. Το Περιβαλλοντικό τμήμα βρίσκεται στο Μοσχοπόδι (παραπλεύρως του Δημοτικού Ξενώνα) οι δε επισκέπτες και κυρίως οι μαθητές ενημερώνονται για τα δύο(2) οικοσυστήματα το ΔΑΣΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ και τον υγρότοπο ΥΛΙΚΗΣ-ΠΑΡΑΛΙΜΝΗΣ σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν την σπουδαιότητά τους και την μεγάλη περιβαλλοντική αξία που έχουν για την περιοχή μας, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία και ανάδειξή των.

δ. Δανειστική βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη μας λειτουργεί ως δανειστική και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βιβλίων

ποικίλου περιεχομένου.Απώτερος σκοπός να συμβάλλουμε στην επιμόρφωση, στην γνώση και στην παιδεία της τοπικής κοινωνίας.

ε. Τμήμα εκδηλώσεων

Το τμήμα αυτό σχεδιάζει,οργανώνει και υλοποιεί τις εκδηλώσεις, συνδιοργανώσεις και δραστηριότητές μας.Πολλές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού, μορφωτικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μας δόθηκε η δυνατότητα να προβάλλουμε τον σύλλογο και το έργο του τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο και να συμβάλλουμε στη αναδειξη των πολιτιστικών μας ιδιαιτεροτήτων.

στ. Τμήμα τοξοβολίας

Το 2004 ιδρύθηκε το τμήμα τοξοβολίας για να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες να γνωρίσουν το ολυμπιακό αυτό αθλημα.

Μεγάλος αριθμός παιδιών και ενηλίκων έγιναν αθλητές-αθλήτριες της τοξοβολίας και πολλοί διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο με υψηλές επιδόσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικό και τιμητικό για το σύλλογο η συμμετοχή (2) αθλητών μας στην εθνική ομάδα ανδρών οι οποίοι εκπροσώπησαν με επιτυχία την χώρα μας σε πανευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο σύλλογος κατέχει την 3η θέση στον γενικό πίνακα κατάταξης σε πανελλήνιο επίπεδο και η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα μεγάλης και επίπονης προσπάθειας τόσο των αθλητών μας όσο και του προπονητή,

Ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.)

Η Εκπροσώπηση του Συλλόγου στην Π.Ο.Σ.Σ. με τους εκάστοτε (2) αντιπροσώπους και με μέλη από το Δ.Σ. υπήρξε καθοριστική στην καταγραφή και ανάδειξη της παραδόσεώς μας.

Υπογραμμίζουμε το γεγονός της συμμετοχής μας με εισηγήσεις σε 4 οργανωτικά συνέδρια που οργάνωσε η Ομοσπονδία καθώς και την συμμετοχή στο 2ο Διεθνές συνέδριο (Θεσ/κη) με ανακοίνωση της έρευνας «η χλωρίδα στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των Σαρακατσαναίων»

Επίσης επισημαίνουμε την συμμετοχή του αντιπροσώπου μας όσο στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας επί 4 χρόνια (αντιπρόεδρος και γραμματέας) όσο και στη Διεύθυνση Σαρακατσάνικων μελετών.

Στην 30χρονη πορεία του Συλλόγου εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες διδάχθηκαν την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών και αμέτρητες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν.

Οφείλουμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρωτεργάτες του Συλλόγου και σε όσους βοηθούν και ενισχύουν την επιτυχία αυτού του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια. Η ονομαστική αναφορά δεν είναι εφικτή καθώς τα ονόματα είναι πολλά αλλά τους ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας.

Οι νεότεροι τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και ευχόμαστε να είμαστε άξιοι συνεχιστές τους.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τα εκατοντάδες παιδιά που πέρασαν από το Σύλλογο.

Ευχαριστούμε τους γονείς τους που μας τα εμπιστεύθηκαν και ήταν πάντα δίπλα μας, δίνοντας μας δύναμη για να συνεχίσουμε στο όμορφο αυτό ταξίδι του πολιτισμού.

Ευχαριστούμε τους χοροδιδασκάλους μας για την σημαντική τους βοήθεια και συνεργασία.

Ευχαριστούμε όλους τους προέδρους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όλων αυτών των χρόνων καθώς και τους εκπροσώπους στην Π.Ο.Σ.Σ..

Θερμές ευχαριστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και τον Δήμο Θηβαίων για την ουσιαστική βοήθεια και στήριξη στις δράσεις του Συλλόγου.

Τους χορηγούς που μας στηρίζουν και συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχία των δράσεών μας και τα ΜΜΕ για την προβολή του Συλλόγου στην πορεία των 30 χρόνων.

Ευχαριστούμε όλα τα μέλη μας για την στήριξη και την αγάπη τους στο Σύλλογο, τους εθελοντές και τους φίλους του συλλόγου.

Ευχόμαστε να έχουμε υγεία και δύναμη ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ

Με τιμή για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Αντωνία Δελή-Μεγαρίτη

 

Syl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph01.jpgSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph02.jpgSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph03.jpgSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph04.jpgSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph05.jpgSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph06.jpgSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph07.jpgSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph08.jpgSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph09.JPGSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph10.jpgSyl-Thivas-30-xronia-dimiourgikis-porias-kai-prosforas-ph11.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη