flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

9η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι στο «Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων»

koukoutselou giota

 

Της Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος - Θεολόγος

 

"Ο αγωνιστής την ελευθερία ή την κερδίζει μαχόμενος ή την καθαγιάζει πεθαίνοντας" Γ. Ολύμπιος

Με απόλυτη επιτυχία και υψηλή ακροαματικότητα πραγματοποιήθηκε και η 9η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι "στο Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" αφιερωμένη στους Μακεδόνες Αγωνιστές της εθνεγερσίας και στα αδέρφια του Κατσαντώνη ,Κώστα Λεπενιώτη και Γιώργο Χασιώτη!

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι λάμπρυναν με την παρουσία τους τη ραδιοφωνική μας συνάντηση και της προσέδωσαν χρώμα μοναδικό !!

Στο α μέρος ο κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Δικηγόρος ,Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κατάφερε με τον χειμαρρώδη λόγο του να μας καθηλώσει με τα όσα σημαντικά και άγνωστα στους περισσότερους από μας διαδραματίστηκαν στη ηρωική γη της Μακεδονίας και όχι μόνο στην προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο!

Παρήλασαν από μπροστά μας οι Καπετάν Χάψας, Εμμανουήλ Παπάς, Τσάμης Καρατάσος ,Αγγελής Γάτσος ,Γιωργάκης Ολύμπιος ,Ιωάννης Φαρμάκης ,Νικόλαος Κασομούλης ,όλοι τους μοναδικοί συντελεστές στο θαύμα της εθνικής παλιγγενεσίας.

Σημαντική η παρέμβαση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας κ .Γιώργου Μουτσιανα στον επίλογο της εισήγησης του κ. Κυρίζογλου για να προσθέσει κι αυτός με τη σειρά του τις πολλές ευχαριστίες για όσα συγκλονιστικά ακούστηκαν απνευστί από τον κ. Δήμαρχο και να τονίσει τον κοινό αγώνα για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της λησμονημένης ελληνικής ιστορίας!

Καλύτερη εισαγωγή δεν θα μπορούσε να γίνει στο β μέρος της εκπομπής από την εξαιρετική συμμετοχή του κ Σταύρος Τσαλάγκας Β ,ο οποίος κατάφερε με την μελωδική και λαγαρή φωνή του να ερμηνεύσει σαρακατσάνικα τραγούδια ιστορικά και όχι μόνο !Ακούστηκαν τα τραγούδια :α)Να ήμουν πουλί στον Αλμυρό β)Πέθαναν οι Τσελιγκάδες γ)Θα παραγγείλω στα βουνά δ)Βγήκε ν' ο ήλιος κόκκινος (του Λεπενιώτη)ε)Αντώνης Κατσαντώνης

Ο δημοφιλής Σαρακατσάνος τραγουδιστής μας συγκίνησε καθώς μας μετέφερε και προσωπικές του μνήμες και βιώματα από τα παιδικά του χρόνια στα κονάκια και στα τσελιγκάτα !

Με τη συμπαρουσιάστρια μου Ανθή Σταυριανοπούλου σκιαγραφήσαμε τις μορφές των Σαρακατσάνων Οπλαρχηγών Κώστα Λεπενιώτη και Γιώργο Χασιώτη !!

Στόχος και αυτής της εκπομπής ήταν η ευαισθητοποίηση όλων μας στην ανάδειξη του 1821 ,ως φωτεινής σελίδας της νεότερης ιστορίας μας .

Ευχαριστούμε πολύ για ακόμη μια φορά τον ηχολήπτη μας κ. Χάρη Ευθυμιάδη και τον υπεύθυνο του Ράδιο Ηχώ των Σαρακατσαναίων κ Αθανάσιος Καρυώτης καθώς και όλους εσάς που συνεχίζετε να μας ακούτε με αμείωτο ενδιαφέρον, έκδηλη και περισσή αγάπη!

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το φθινόπωρο ,Θεού θέλοντας και καιρού επιτρέποντος ,για να ξεπληρώσουμε το χρέος το βαρύ σε όσους με το κοντύλι τους και με το καριοφίλι

άναψαν της λευτεριάς το φυτίλι !

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη