flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

8η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"

koukoutselou giota

 

Της Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος-Θεολόγος

 

Με αγάπη και ευθύνη πραγματοποιήθηκε και η 8η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" στο Ράδιο 'Ηχώ των Σαρακατσαναίων' αφιερωμένη στη μνήμη του αγαπητού ,ακούραστου και ανιδιοτελή Σαρακατσάνου,μέλους του προηγούμενου Δ.Σ της ΠΟΣΣ, Στέργιου Μακρή!!

Η ραδιοφωνική μας συνάντηση ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στον Στέργιο και την προσφορά του στη σαρακατσάνικη παράδοση και ακολούθως μαζί με την συμπαρουσιάστρια μου Stavrianopoulou Anthi σκιαγραφήσαμε την υπέροχη φυσιογνωμία του Μάρκου Μπότσαρη ,ενός ξεχωριστού Σουλιώτη ,ταπεινού και αφιλόδοξου οπλαρχηγού της ελληνικής επανάστασης ! Απαράμιλλη η χειρονομία του να σκίσει το δίπλωμα της στρατηγίας μπροστά στους συμπολεμιστές του αποδεικνύοντας ότι δεν κυνηγούσε τα αξιώματα !Ατρόμητος και μαχητικός έπεσε ηρωικά στο Κεφαλόβρυσο ,έξω από το Καρπενήσι ,το 1823.

Στη συνέχεια ο αγαπητός μας καλεσμένος κ.Γρηγόρης Λέφας ,Αξιωματικός εν ενεργεία του ελληνικού στρατού ,Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας ,με τον χειμαρρώδη λόγο του ,καθήλωσε τους ακροατές εστιάζοντας στα σημαντικότερα γεγονότα της βιοτής του Αντώνη Κατσαντώνη καθώς και σε δραστηριότητες του συλλόγου που έχει το όνομα του Σαρακατσάνου ήρωα !Νιώσαμε ιδιαίτερη περηφάνια για το "λιοντάρι της κλεφτουριάς",τον Αντώνη Κατσαντώνη ,ο οποίος σημάδεψε με τη δράση του τα προεπαναστατικά χρόνια στην περιοχή των Αγράφων ,του Βάλτου και Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.Κατα τη διάρκεια του μαρτυρικού του θανάτου ,δια της συντριβής των οστών του ,έμεινε ιστορικό μέσα στο παραλήρημα του το :"Έρμα γρόσια,έρμα γρόσια "Περήφανος τραγουδούσε για να μη δείξει τον πόνο του .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρκος Μπότσαρης στο Κεφαλόβρυσο εκδικήθηκε τη σύλληψη του Κατσαντώνη σκοτώνοντας τον Τουρκαλβανό Άγο Βαστάρη!

Οι κ.Χρηστος Μπέης από την Ευξεινουπολη Μαγνησίας και Δημήτριος Τζελέπης από την Παλαιοκώμη Σερρών κατάφεραν με τη χαρισματική φωνή τους να αποδώσουν άριστα ιστορικά τραγούδια σχετικά με τους δύο ήρωες ,αποσπώντας το χειροκρότημα όλων των ακροατών!!

Πολλές ευχαριστίες από την πλευρά μου για την άψογη συνεργασία !!Όλοι μαζί μπορούμε για το καλύτερο!!

Πολύτιμη η συμβολή του ηχολήπτη κ.Χαρη Ευθυμιάδη και του υπεύθυνου του Ραδιοφώνου κ. Αθανάσιος Καρυώτης .

Η ακροαματικότητα υψηλή για ακόμη μια φορά ,αποτυπώθηκε στα πολλά μηνύματα και τηλεφωνήματα και κατά τη διάρκεια της εκπομπής και αργότερα !

Θερμό το ευχαριστώ σε όλους εσάς που μας στηρίζετε με την αγάπη σας !

Eidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-8h-ekpompi-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-8h-ekpompi-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-8h-ekpompi-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-8h-ekpompi-ph04.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη