flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

6η εκπομπή 'Με το κοντύλι και το καριοφίλι"

koukoutselou giota 2

 

Τής Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος-Θεολόγος

 

"Μαύρο πουλάκι κάθεται 'ς την Κάσος τ'σκροβούνι

βγάζει φωνιίτσα θλιβερή και μαύρο μοιρολόι

Μάνα κλαμός και βογγητός εις το νησί της Κάσος

Η μάνα κλαίει το παιδί και το παιδί τη μάνα

κι ο αδελφός την αδελφή κι άόυρος την καλή του"

(Δημοτικό τραγούδι της Κάσου)

Το Ράδιο Ηχώ των Σαρακατσαναίων της ΠΟΣΣ στην 6η εκπομπή 'Με το κοντύλι και το καριοφίλι" τίμησε αρχικά τη θλιβερή επέτειο μνήμης της καταστροφής της Κάσου, τέλη Μαΐου του 1824 και ακολούθως τον Σαρακατσάνο οπλαρχηγό των Αγράφων, τον Ν. Κουμπόπουλο.

Μετά από μια σύντομη αναφορά στο χρονικό του ολοκαυτώματος ο εκλεκτός μας καλεσμένος π. Δημητριος Σκαρβελάκης , Θεολόγος, Συντηρητής έργων Τέχνης, με καταγωγή από την Κάσο ,κατάφερε να αγγίξει τις καρδιές μας αφηγούμενος συγκινητικά συμβάντα που σημάδεψαν το τραγικό αυτό γεγονός .Καθηλωτική η διήγηση καθώς και η ερμηνεία παραδοσιακού τραγουδιού από τον ίδιο.

Στο β μέρος ασχοληθήκαμε με τα του οίκου μας και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα δικό μας ήρωα ,τον Σαρακατσάνο οπλαρχηγό των Αγράφων, τον Νάσο Κουμπόπουλο. Ο αγαπητός σε όλους, Σαρακατσάνος στην καταγωγή Γιώργος Αθ. Κουμπής, Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πρεβέζης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΣ, σκιαγράφησε με άριστο τρόπο τη δράση του άγνωστου αλλά συνάμα σπουδαίου ήρωα, εμπλουτίζοντας την εισήγηση του με σύγχρονες δράσεις των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου. Η ώρα κύλησε ευχάριστα και σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα καθώς είχαμε στη ραδιοφωνική μας συντροφιά τον κ. Βαγγέλη Γιαννακό, πρώην Πρόεδρο της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου. Με την υπέροχη φωνή του ερμήνευσε παλιακά σαρακατσάνικα τραγούδια.

Πολλές ευχαριστίες από την πλευρά μου στην συμπαρουσιάστρια μου, Stavrianopoulou Anthi, στον ηχολήπτη κ. Χαρη Ευθυμιάδη και στον υπεύθυνο του Ράδιο Ηχώ των Σαρακατσαναίων κ. Αθανάσιος Καρυώτης καθώς και σε όλους εσάς τους αγαπητούς ακροατές που συνεχίζετε να μας στηρίζετε με αμείωτο ενδιαφέρον. Τιμητικά και ενθαρρυντική τα σχόλια και τα μηνύματα σας για ακόμη μια φορά! Η αγάπη σας και η συμμετοχή σας μας χρεώνει να συνεχίσουμε, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο!!

 

Eidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-6h-ekpompi-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-6h-ekpompi-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-6h-ekpompi-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-6h-ekpompi-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-6h-ekpompi-ph05.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη