flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

5η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" Μνήμη αλώσεως της "Βασιλίδος των πόλεων", της Κωνσταντινούπολης.

koukoutselou giota 2

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος,
Θεολόγος

 

"Ει και η Κωνσταντινούπολις εάλω και εδουλώθη ,το έθνος ουδαμώς εξερριζώθη" Νεκτάριος ,Πατριάρχης Ιεροσολύμων (17ος αιώνας)

29 Μαϊου 1453, μνήμη αλώσεως της "Βασιλίδος των πόλεων", της Κωνσταντινούπολης.

Το Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" με την 5η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" παρουσίασε ένα πλούσιο σε θεματολογία αφιέρωμα στην αποφράδα αυτή ημέρα ,που βύθισε στο σκοτάδι για πολλά χρόνια τη Ρωμιοσύνη .

Στο Α μέρος της εκπομπής μετά από μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα η εκλεκτή Βυζαντινολόγος και Ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ ,κα. Βασιλική Νεράτζη -Βαρμάζη μας ενέταξε με άριστο τρόπο στο κλίμα της εποχής ,κάνοντας ουσιαστικές αναφορές στο Χρονικό της Άλωσης ,σχολιάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις ,ερμηνεύοντας αιτίες ,συνέπειες και συμπεριφορές.

Στη συνέχεια η αξιόλογη Διδάκτωρ Παιδαγωγικής και Ειδικής Αγωγής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές και στη Βυζαντινή Ιστορία ,κα. Μαριάννα Βιλδιρίδη Χατζητολιου ,με γλαφυρό ύφος μας ταξίδεψε στο Βόσπορο ,στη θάλασσα του Μαρμαρά ,στα τείχη της Βασιλεύουσας και στην Κερκόπορτα μέσα από θρύλους και παραδόσεις κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών!

Στο Β μέρος ,ο αγαπητός Σαρακατσάνος στην καταγωγή, Ιστοριοδίφης , συγγραφέας, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ΠΟΣΣ ,κ. Ιωαννης Κουτσοκώστας αναφέρθηκε με εμπεριστατωμένο τρόπο στον αντίκτυπο του κοσμοιστορικού γεγονότος της Άλωσης στους Σαρακατσάνους ,τη βιοτή και την παράδοση τους .

Την εκπομπή επένδυσε μουσικά ο βιωματικός Σαρακατσάνος και μέλος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας ,κ. Γεώργιος Λαφατζής ,ερμηνεύοντας παλιακά σαρακατσάνικα τραγούδια σε άψογη φόρμα στο κλαρίνο με τον εγγονό του και συνονόματο Γιώργο Λαφατζή.

Στον επίλογο του αφιερώματος η αγαπητή μας Ειδική Γραμματέας της ΠΟΣΣ ,κα. Σοφία Κωστούλα κατάφερε να ανακαλέσει στη μνήμη μας μοναδικά και αξέχαστα βιώματα από την εκδρομή της Ομοσπονδίας στην Πόλη και τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ,δύο χρόνια πριν !Μια πολύ ευχάριστη παρέμβαση !!

Μαζί μου στο μικρόφωνο για ακόμη μια φορά η αγαπημένη φίλη και συνάδελφος κα. Ανθή Σταυριανοπούλου ,στη ρύθμιση του ήχου και στην τεχνική υποστήριξη ο κ. Χαρης Ευθυμιάδης !!Πολλές ευχαριστίες από την πλευρά μου και στους δύο συνεργάτες μου καθώς και στον υπεύθυνο του Ραδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" κ Αθανάσιος Καρυώτης για την πολύτιμη συμβολή του .

Τα μηνύματα όλων των ακροατών για ακόμη μια φορά πολύ ενθαρρυντικά και τιμητικά !Σεμνά και ταπεινά συνεχίζουμε!!

 

Eidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-5h-ekpompi-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-5h-ekpompi-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-5h-ekpompi-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-5h-ekpompi-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-5h-ekpompi-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-5h-ekpompi-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-5h-ekpompi-ph07.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη